Bestedingsbeperking.

Het was in 1959 dat de overheid besloot dat er een sitatie was ontstaan die tot een bestedingsbeperking ging leiden. Loosnverhogingen en belastingverhogingen zorgden ervoor dat er een overbestediging plaats vond. En dat leidde tot het vallen van het kabinet onder leiding van Willem Drees (PvdA).


Het heeft veel weg dat we wederom aan de vooravond staan van een andersoortige bestedingsbeperking, maar dit keer onder leiding van Rutte (VVD). Er was toen nog geen sprake van een CDA en het waren vooral de Katholieken die van zich lieten horen. De Katholieke Volks Partij. En momenteel waarbij graaiflatie een nieuwe standaard aan het worden is, er winsten worden gemaakt die er niet om liegen, komt dit huidige kabinet met een ander plan: 800 kuub gas per jaar. En wanneer je meer gaat verbruiken, zul je dat uit je eigen portemonnee dienen te bekostigen. Niet alleen om de klimaatdoelen te gaan behalen, maar ook om de burger te ‘dwingen’ om wat zuiniger met energie om te gaan.


En slimme meters niet veel meer hoeven te doen dan de teller naar een andere hoogte te gaan brengen. Het heeft veel weg dat Vadertje Staat weer oude paden gaat betreden. En dat in een tijd waarbij nepnieuws de waarheid geweld aan doet. Zoveel oud nieuws in eigenlijk niets nieuws onder nog steeds diezelfde zon. De Aarde draait rond, de dag wisselt met de nacht en waar een Premier geschiedenis heeft gestudeerd, ook daar zal hij geregeld het verleden gaan raadplegen. Loonstijgingen, belastingverhogingen en de kraan die steeds dichter wordt gedraaid, zorgt ervoor dat er slechts een herhaling van de mensheid kan blijven plaatsvinden.

En dat van die geschiedenis? Simpelweg een herhaling van zetten.