Die goeie GOD.

Waarom heeft die Goeie God, in zijn opperste wijsheid, ons beloont met genotsmiddelen? Om van ons verslaafden te maken, terwijl de slavernij reeds lang geleden in verschillende landen is afgeschaft. Niet in alle landen natuurlijk, want ook verschillende vormen van slavernij doen zich tot heden ten dage, nog steeds voor.

En waar genot een waar genoegen kan zijn, daar steekt de overheid een stokje voor. En dan komt de hypocrisie ten volle in het daglicht te staan. Pak een willekeurig kankerstokje, gehuld in een afschrikwekkend beeld en lees wat de gevolgen kunnen zijn. Door simpelweg de belastingen te verhogen, door aan te geven dat drank gewoon voor een enkel prijs de deur uitgaat of dat vervoer nog steeds wordt belast. Wegenbelasting en provinciale opcenten vanzelfsprekend zijn, de gebruiker betaalt. Voor voedsel, voor andersoortige genotsmiddelen, voor de bescherming van het zaad dat in een condoom terechtkomt, door huidbeschermingsmiddelen aan te schaffen, door een lekker luchie aan te schaffen waarbij de verschillende prijzen voor die luchies er niet om liegen. Of zou de mens zelf de boosdoener zijn?

Ik wil bepaald deze laatste optie niet uitsluiten. Maar het kan haast niet anders dan dat de mens zelf over zijn keuzes kan blijven beschikken. En waar water uit de kraan stroomt, daar kan wijwater niet tegenop boksen. Laat staan dat heiligen van geest zich met het fysieke zijn van de mens bezig gaan houden. Noem het dit keer geen raaskallen, maar zolang als ik de beschikking heb over een neutraal Noors buideltje, zul je mij niet gaan horen.

Want daar valt simpelweg geen beeldje op te zien.