J & J ipv Q & Q

LACH, ZING, HUIL, SPEEL, BID, WERK EN BEDONDER. Ja, je leest het goed! Bedonder, want bij velen staat het huilen meer op de voorgrond dan het lachen, voor zover dat lachen al niet is vergaan. Zingen dan? Waar de valse noten waren opgelost door een achtergrondkoor in de schijnwerpers te zetten, zo gingen zij roemloos ten onder. En waar Jantje het huilen nader bij hem stond dan het lachen, ook dat is verleden tijd. Spelen dan?

De Homo Ludens heeft ook al aan opgang ingeboet. Bidden lijkt mij niet zo gepast hoewel mensen die op de vlucht zijn nog weleens naar deze manier van hopen willen uit blijven kijken. Werk is soms gerelateerd aan het ambacht dat je verricht. Maar ook de voormalige arbeider wil geregeld van zich laten horen. Is het niet door te gaan staken dan is het een welverdiende looneis. Waarbij de werkgevers de neiging vertonen om door middel van winsten hun verliezen goed te gaan praten.

Want bedonderen is nu eenmaal van alle tijden. Zijn het de banken niet, dan is het wel een Senator in Amerika die probeert de kluit te belazeren. Of een voormalig President die in staat blijkt te zijn om zijn belastingen zodanig laag uit te laten rekenen, dat hij zowaar nog geld terugkrijgt.

Van alle markten thuis dus. En waar de gulden verdween, is ook de daalder vertrokken. Laag de rente op spaargeld en hoog de rente op leningen. Want je dient, wanneer je een op de beurs genoteerd bedrijf bent, nu eenmaal winsten te gaan maken. En waar ‘ruggen’ (in het gulden tijdperk goed voor 1000,00 gulden) zijn verdwenen, is het slechts een enkeling die zich nog zo’n rooie rug kan permitteren. Maar dat biljet blijft wel uit de zon, de kans dat die rooie rug verbleekt, is wel degelijk aanwezig.

Een bericht dat neigt naar het verleden, toen Q & Q nog zichtbaar waren op de beeldbuis. Vandaag is het J & J die zich hebben gepermitteerd om wederom in dat verleden te gaan kruipen. Met een doek rond het hoofd, een ouderwetse driepoot en een fototoestel dat door zijn eenvoud alle digitale geweld in de schaduw kan gaan zetten.

Maar de vraag waar het omdraait is de volgende: wat is het resultaat van deze actie?!