MUTATIS MUTANDIS MARLIES

Heb jij dat nu ook?! Dat je spontaan invallen krijgt gebaseerd op je verleden. Toen ik nog wel anatomie gaf, waarbij Latijn geregeld naar voren kwam. Maar ook de nodige vertalingen, neem nu bijvoorbeeld de tractus digestivus. Simpelweg het spijsverteringskanaal, van mond tot kont (anus), van de ene kringspier naar de ander. Waarbij de pylorus ervoor zorgt dat er geen sprake is van een dumping syndroom. Nooit gehoord van een portierspier? Dat is heel goed mogelijk! Maar wat te denken van bijvoorbeeld ‘Sic Transit Gloria Mundi’ en als je zo de berichten beluistert is het veelal deze kreet die voor een bepaalde verontrusting borg staat. Of wat te denken van ‘Mors Ultima Linea Rerum’, waarbij de anatomische les van Dokter Tulp direct aan Rembrandt kan worden gekoppeld. Maar dan gekoppeld aan Marius van Dokkum die al eerder de revue heeft gepasseerd. Edoch, van herhaling is nog nooit iemand onwel geworden. Al hoe wel…


Maar het mooist op dit moment vind ik de volgende woorden: MUTATIS MUTANDIS vertaalt: met de voor de toepassing in een ander geval nodige veranderingen. En juist deze omschrijving geeft aan waar we vandaag de dag mee te maken hebben. MUTEREN. En wat er niet allemaal muteert, zijn het geen planten dan wel dieren, zijn het geen genen dan is het wel het DNA en wanneer we daar niet uitkomen zijn het eenvoudigweg virussen die vandaag de dag het leven voor een belangrijk deel bepalen.


Dat neemt niet weg dat in dit ietwat sombere bericht er toch iets is wat het vermelden waard is: Marlies is vandaag 34 geworden en waar ballonnen niet zijn toegestaan, waar gezamenlijk zingen wordt afgeraden, het feliciteren ook aan de nodige beperkingen onderhevig is, laat ik mijn letterlijke tekst alsnog volgen: hieperdepiep hoera! Gefilliciteerd.