Somberman doet een jasje aan & uit!

“Voorwaarts kameraden wij trekken ons terug!”, sprak Somberman en trok een donker camouflagejasje aan waardoor hij opging in het duister dat het Huis omringde. Niet echter voor hij zijn schildknaap die hij als schandknaap gebruikte de achterdeur had weggestuurd met de woorden: “ga jij de strijd maar aan met al die Windbuilen die mij voor op staan te wachten…” En waar haastige spoed niet zelden leidt tot rampspoed, controleerde hij tot overmaat van ramp nog eens zijn stappenteller die het wederom af liet weten! En terwijl hij als een volleerd kwartiermeester zijn manschappen met een opgeheven hoofd langzaam aan naar beneden zag buigen, voelde hij zich als een scheidsrechter die zonder publiek en met slechts een beperkt aantal spelers alsnog de wedstrijd diende te gaan openen.

Maar eerst een slokje bruiswater, waar ik de merknaam niet van mag onthullen, opdat de indirecte sluikreclame niet alsnog een claim zou gaan leggen op dat waar hij een groot voorstander van was: ‘de vrije markteconomie!’ Maar ook dat was voor een deel door andersoortige belangen ernstig uit de hand gelopen. Ach, de last op zijn schouders voelde voor een gedeelte als een juk, maar met een glimlach die deed denken aan het kind dat ook hij ooit eens was, kon hij zich in ieder geval met grote regelmaat uit de voeten maken, vermits die verdomde stappenteller daar een rol in zou kunnen blijven spelen.


‘Rock heen en weer, achter zij sluit. Een, twee grondpas en dan een linkse draai…’ Een linkse draai? Geen haar op mijn hoofd die met mijn scheiding links daarover denkt, nog liever zou ik de tondeuse over mijn hersenpan halen dan die linkse draai rechtsom te gaan verkopen. Principes verkoop ik liever niet, waar het om toezeggingen gaat dan wel beloftes, ook daar weet ik altijd wel weer een draai aan te geven. En zolang de meerderheid mij mijn gang laat gaan, hoef ik me daar niet eens zo druk over te maken…


En dat van mijn hart en die moordkuil, ach nu het applaus al langdurig is verstomd, het hooguit bijen en wespen zijn die voldoende kunnen prikken, Nederland nog steeds in de ban van de avondklok verkeert, Ferd toen hij nog Fred heette nog steeds om Wilma roept : ‘open the door!’, zal het waarschijnlijk niet eerder zijn dan wanneer Ali Baba uit China in Nederland de wijze woorden ‘Sesam Nederland open NU!’, de terrassen gaat openen, de parken gaat sluiten, de windbuilen verwijderd en zij die in een diepe depressie zijn gedoken op de kaart van Nederland van vroegtijdige doden hooguit als grafieken en statistieken van het CBS op termijn de ogen van Wakend Nederland alsnog laten sluiten!