Aanmatigen.

Aanmatig daar kun je mij niet van betichten, pretenties echter staan buiten kijf. Nu weet ik niet zo goed wat het verschil is tussen beide, maar dat neemt niet weg dat het meer om de inhoud gaat dan om de verpakking. En over die verpakking gaat het vandaag de dag geregeld. Het maakt niet uit op welk gebied dit van toepassing is. Of het nu gaat over kunst, religie, politiek of simpelweg om het dagelijks gebeuren, er is altijd wel iets dat aan de hand van de vrije meningsuiting gebruikt kan gaan worden.

Wat bijvoorbeeld te denken van een kunstwerk dat onder een berg zand wordt bedolven. ‘Baanbrekende Blokken’ gemaakt van asfalt dat ervoor heeft gezorgd dat dit onder die laag zand is verdwenen. Een soort van duinlandschap waar op een andere termijn woontorens terecht gaan komen. En waar door de namen Bonbon, Cacao de voormalige Ringersfabriek omgebouwd in appartementen, dat doet denken aan een Smartie. Of om het nog wat anders voor te gaan stellen de Stadskade in een zandstrand wordt omgebouwd. Niet zozeer tot ‘leringhe ende vermaeck’, maar meer bedoeld om de willekeurige voorbijganger op een andere gedachte te gaan brengen. Waar dan weer een raadslid de nodige opmerkingen over heeft gemaakt. Want wat is kunst in de ogen van de een en hoe kijkt de ander daar dan weer naar?

Een asfaltberg waardoor het een hele kunst blijft om dit als kunst te aanschouwen. En de kunstenaar in kwestie stelt dat het ‘een arena dan wel ontmoetingsplaats’ had kunnen worden. En waarbij naar voren kwam dat dit kunstwerk van tijdelijke aard zou zijn. Als je niet beter zou weten, kun je de idee gaan krijgen dat iets van tijdelijke aard op een goed moment verdwenen is. Maar tijdelijk blijkt in dit geval al jaren van toepassing te zijn. Zoals wel vaker met kunst plaats gaat vinden. De tijdelijkeid kan soms een eeuwigheid gaan duren. Een Arena in de vorm van een Colosseum doet daar niet voor onder. En ook dat Colosseum gaat al eeuwen mee. Brood en Spelen toen en Asfalt Brokken nu.

Het voordeel is dat het de gemoederen bezig weet te houden. In een tijdperk dat zich kenmerkt door een wethouder loos gebeuren. En waar elders plannen gesmeed worden om tot een nieuwe coalitie te gaan komen. Met een nieuw elan op de voorgaande puinhopen weer verder te gaan groeien en bloeien. Het heeft wat weg van een zandpad dat in een asfaltbaan werd veranderd, voordat het zand weer de weg terugvond. De ventweg waar de vent verdween. En waar hulpdiensten vergeefs in actie kwamen.

Nu weet ik wel dat we aan de vooravond staan van wederom veranderingen. Dat het vaak kunst en vliegwerk is dat ervoor zorgt dat er weer een discussie tot stand gaat komen. Dat er wederom commissies worden gevormd om het geheel in goede banen te kunnen gaan leiden. Dat ook Keulen en Aken niet op dezelfde dag het levenslicht hebben gezien. En dat er nog steeds water door het Noord-Hollands kanaal stroomt. Dat het vele bruggen zijn die het ene deel van de Stad Alkmaar met de Overstad verbinden. Maar het heeft er ook veel van dat al die verbindingen niet altijd verbinden. Dat de Schipper die je over vaarde, ook de Pijp aan Maarten had kunnen geven. Maar dat gaat niet op over het gedeelte van de Bierkade naar het Schermereiland. En dat is dan niet direct een kunst, maar kun je zien als een zegening!

Of, met een andere variant de boot de naam krijgt van Heen & Weer.

Wat dan weer Kunst is.