doe eens… RUIG!

Goed! Doe eens ruig! En dan bedoel ik ook echt RUIG! Nu weet ik wel dat je alles in een zeker perspectief moet zien, maar wanneer je op de drempel van een volgend jaar alweer de eerste jaaroverzichten in de winkel ziet verschijnen, kan ik het niet laten om mijn eigen jaaroverzicht smoel te gaan geven. Het is en was me het jaartjes wel! Wanneer je bedenkt hoe dit jaar is gestart, komt het einde van datzelfde jaar totaal niet overeen met wat ik me van dit jaar had voorgesteld. Dat doet er echter geen fluitenkruid toe. Hooguit biedt een persoonlijk jaaroverzicht op termijn voldoende aanknopingspunten om de gaten die zich nu reeds in mijn geheugen voordoen, van een jaartal te voorzien. Om van de maanden maar te zwijgen. Ik val nu eenmaal voor het fit dat er weer gesproken wordt over een aanbieding, een korting en de wetenschap dat ik me morgen met het maken van snert mag gaan bemoeien, hebben me nu doen besluiten om reeds vandaag dit jaar naar een bepaald einde te gaan loodsen. Dat bepaalde zaken zich dit jaar op een bepaalde manier hebben voorgedaan, ik noem de Eerste Bergensche Pub Quiz, musea bezoek en een reisje naar Hamburg, een aantal dagen naar Koblenz en diverse momenten waarop museum bezoek voor een bepaald gevoel van hoogtij vieren een niet onbeduidende rol hebben gespeeld, Kamargurkistan in Den Bosch, Fort Kijkduin en een rog, een dagje uit met zus en zwager, een avondje uit met Ellen en Harrie Jekkers, de verschillende voorstellingen in Theater De Vest, een toneelstuk van Pluusj, de Lamoraal van Egmond die zijn hoofd afstond door de beul te laten hakken, 12 dagen in Polen en ook nog eens een week naar Sicilie, de Kunst tot de Nacht of het omgekeerde, Kranenburgh en Han Bennink dan wel de zijluiken van de triptiek uit Zweden, AIA in de Grote Kerk, de 8 oktober optocht als een vorm van denken aan wat er die dag nog meer plaatsvond, de geboorte van Liva en het grootouderschap dat mij in de schoot werd geworpen, en alles wat dies meer zij, die beelden dienen straks voor zichzelf te gaan spreken. En als ze niet gaan spreken, dan… zijn er altijd nog die beelden in dat boek!