Ik heb zo wawawaanzinnig gedroomd!

MINISTERIE voor OVERSCHOTTEN.

Je houdt het niet voor mogelijk: een nieuw Ministerie I.O. Dat laatste staat dan voor In Oprichting. De naam van dit nieuwe Ministerie? Het Ministerie voor Overschotten. Waarbij alles dat overblijft op een duurzame manier de samenleving ten goede zal gaan komen. Het heeft wat weg van de huidige kringloopwinkels, alleen gaat bij dit Ministerie alles in veelvoud. Of dit nu planten zijn, dieren, dan wel gebruiksvoorwerpen waar velen op uitgekeken zijn, of dit voedsel betreft, of restant partijen van het een dan wel het ander, auto’s, caravans dan wel Tesla’s, batterijen dan wel mobiele telefoons, niets is meer veilig wanneer dit in handen komt van dat eerder genoemde Ministerie.

Paperassen, laptops, printers, kantoormeubilair dan wel de lucht van leegstaande gebouwen, de Bakker die Bakstenen bakt, de slager die zijn eigen waren keurt, de geheelonthouder die zich ontfermt over lege bierflesjes en daarmee statiegeld verdient. Het kind dat nogmaals tevreden in zijn luier poept, de plas die ongeoorloofd in de bosjes verdwijnt. Niets is meer bestand tegen de lange armen van dit Ministerie. En waar boetekleden aan regeringsvertegenwoordigers worden uitgedeeld, zal het de Koning in de regel worst zijn hoe om te gaan met zijn Hofhouding. Want ook die Hofhouding zal zich blijven ontfermen over de manier waarop met het bestek dan wel de schalen vol met etenswaar zal worden omgegaan. Want ook het bakken van zoete broodjes zal een gedaanteverandering ondergaan.

Maar een zaak blijft overeind, wat er ook gebeurt: aardappelen. En waar Bintje verdween, zijn het hooguit nog kruimige, vastkokende aardappelen die overblijven. En waar rode kool tijdelijk de zuurkool vervangt, kan het haast niet anders dan dat de zoete aardappelen allengs terrein gaan winnen. Om over die Opperdoezer Rondes dan maar weer te gaan zwijgen. Utopia is om de hoek te vinden! Maar waar Big Brother is gebleven? Waarschijnlijk op zoek naar een ander universum.

Blaaskaken voeren voor een belangrijk deel het woord en waar de meute niet langer meer wacht op besluiten die van hogerhand worden genomen, zijn het de eigen initiatieven die de overhand krijgen. Reizen vinden collectief plaats, het Openbaar Vervoer is kosteloos en weet velen kostelijk te vermaken door uitpuilende treinstellen en het gevoel van haringen is de nieuwe standaard. En alles wat overblijft komt terecht in grote hallen, waar voorheen koeien zich te buiten gingen aan het groen van gras. Stikstof wordt omgezet in gas en het blijkt dat ook deze nieuwe bron van energie ongekende mogelijkheden naar voren brengt. Waar in het verleden vele commissies zich bogen over de lasten zijn het uitsluitend bemiddelaars die een poging doen om alle neuzen eenzelfde kant op te sturen. En ook Pinocchio hoeft zich niet meer te schamen, sinds het moment dat hij omringd wordt door mensen met nog langere neuzen. Om over de mensen die hun te lange tenen naar voren brengen door de neuzen van hun schoenen te verwijderen maar te zwijgen. Sandalen raken weer in de mode en de geitenwollensokken van voorheen zijn niet aan te slepen.

Theaters stromen vol met publiek dat eindelijk de vouchers weer heeft kunnen gaan besteden. Tijden heeft moeten wachten en het zijn voornamelijk cabaretiers die het publiek in de spiegels laten kijken. En waar menig kunstenaar het onderspit heeft moeten delven, is er sprake van een nieuwe generatie die niet veel meer hoeft te doen dan wat lamlendig in een stoel te chillen.

Maar om dit waanzinnig beeld in rook te doen opgaan heb je slechts een naam nodig:

HARRY POTTER!