ikke benne ikWik

KOMMUNIKAASIE.
Zou Willy Wartaal zijn eigen taal hebben bedongen, toen het op zoek ging naar een publicist! Bewust gebruik ik het woord ‘het’, want voor je het weet raak je verwikkeld in een dispuut omtrent genderneutraliteit. En wanneer ik het volgende voorstel te weten hij & zei, dien je boven hij een boogje te zetten waardoor hij overspannen is en zei ook niet goed.
Ik hoef daar geen nadere duiding aan te gaan koppelen, want een dispuut in deze is ver van mijn bed. Taal dus dit keer, levendig door spreek-, streek- en moerstaal terwijl het Algemeen Beschaafd Nederland steeds meer op de achtergrond geraakt. Wat te denken van influencers, wezens die proberen er een bepaalde mening op na te houden, woke waarbij het de bedoeling is om achillespezen te doorklieven, CEO’s die zich als ware Kapiteins gedragen, ngo’s (niet gouvernementele organisaties) die zich bezighouden met een verondersteld maatschappelijk belang.
Appjes die zich als aapjes gedragen, de intelligentia die kunstmatig in stand wordt gehouden en de algoritmes waarbij de nullen en de enen elkaar in balans proberen te houden. Vertaalapparaten die tegen kostprijs worden aangeboden en Marktplaats als uitgangpunt om niet alleen spullen kwijt te raken, maar ook om alle mogelijke spullen weer binnen te halen. Bestelbusjes afgeladen als voormalige muilezels met pakjes die thuis gepast dienen te worden om alsnog de terugreis te aanvaarden.

Of het grote probleem ten aanzien van personeelstekorten, waarbij het MKB (Midden en Klein Bedrijf) vooral het slachtoffer aan het worden is. En wanneer dit niet genoeg is, komen de Nederlandse Spoorwegen met een snelle ‘WESP’ aankakken, terwijl de Fyra nog op menig netvlies te vinden valt. Een debacle van de eerste orde, de Italianen maakten er een potje van en waar de restanten zijn gebleven? Maar NS ging voor een beduidend bedrag het schip in.

We spreken wat af dat tegenwoordig communiceren heet te zijn, we oefenen wat met vreemde talen, we laten na om als de Vlamingen om het originele Nederlands te gebruiken en wanneer je weet dat een Belg op pensioen gaat, op cafe en nog meer oppen, is het Nederland dat zich voor laat staan om met een Vaandeldrager aan de loop te gaan.


De twaalf momenten waarop deze Drager des Vaderland van zich laat horen en als je dan bedenkt dat wij ook nog veel andere Dragers kennen, op het gebied van de kunsten, is het lang zo gek nog niet dat ik onder de noemer van

Willy mijn eigen Wartaal naar voren breng.