Sambal bij?!

Wanneer een invaller aanvalt, scoort en niet veel later uitvalt, noem je dat pech onderweg. Wanneer brancardiers het slachtoffer van het veld afdragen en de tegenpartij in de blessuretijd een tegendoelpunt scoren en het een gelijkspel wordt, is er sprake van een dubbelslag. Weliswaar in negatieve zin, maar dan nog.

Ik kwam een foto tegen van een stel eersten van landen. De een heeft veel weg van een (cocos)macron en de ander veel van een worm. Niet direct zichtbaar maar wel onder de grond sporen achter latend. Een soort van kruip door, sluip door strategie. Want hij weet zich internationaal te manifesteren, waar hij in eigen land aan de verliezende hand is. Waar voorheen de VVD met je mee dacht, is daar nu bepaald geen sprake meer van. Dat niet alleen, maar de foto geeft ook aan waar deze genomen is. In een Indonesisch restaurant waar mogelijk op de achtergrond Indonesia Raja, Merdeka, Merdeka klinkt. Maar onze eerste heeft zijn excuses aangeboden dus lijkt er geen vuiltje aan de lucht.

De vlaggetjes op de achtergrond kennen gelukkig dezelfde kleuren. En dan de vraag ‘wat zullen zij gaan eten?’ Waar de een gewend is aan wijngaardslakken en Fruit de Mer’, kan de ander hem hooguit onthalen dan wel overhalen om een echt Indonesische Rijstmaaltijd te gaan gebruiken. Tenslotte hebben we nog een Gouden Eeuw achter de rug waarin de VOC een belangrijke rol in heeft gespeeld. Er kwam Peper (duur) in de Lage landen, we leerden op termijn ook andere gerechten te ontdekken (nasi Goreng, gebakken rijst van de restanten van de vorige dag), we konden leren om zelf een complete rijsttafel in elkaar te draaien en Chinezen namen een deel van de Indonesische variant onder hun hoede. Maar wisten dit weer te combineren met hun eigen keuken. leerden Peking eend tot ons te nemen maar voor een hond namen wij een blad voor de mond. En ook de standaard boeren die de Chinees gewend was om zijn waardering uit te boeren, ook dat paste niet goed bij ons Hollanders. Maar dat zijn bijzaken in zekere zin.

Want waar de vraag vandaag om draait is heel simpel: ‘sambal bij?!’