Tegenhanger.

Soms tref je figuren die met een zeker dedain hun opwachting maken. Overtuigd van hun verschijnen, waarbij anderen bijkans in zijn verbleken. En waarbij een entourage ook een belangrijke rol in speelt. Zij hebben dan ook niets te verliezen vergeleken met al die bleekneuzen die rondom hen te vinden zijn. Zij proberen iets van hun uitstraling mee te plukken opdat in een andere omgeving zij alsnog met dat figuur aan de loop kunnen gaan. Of figuren met een cape in plaats van een jas. En hoeden niet te vergeten, opdat de lange haren met een zekere zwier naar voren komen.

Of sigaren rokende mannen die ergens in de vorige eeuw als bestuurders vereeuwigd zijn. Waar dan weer ophef over wordt gemaakt en de kunstenaar in deze zich mag verheugen in meer dan voldoende belangstelling. Ik kies bewust voor vandaag een tegenpool. Een foto die ik mocht maken in museum MORE tijdens de opening van de expositie van Bas Loosekoot. Want ook die naam kan ik niet genoeg herhalen.

portretten galerij

Van vrouwen dit keer, waarbij de portreten niet allen door een vrouw zijn gemaakt (Charly Toorop) maar ook door een man (Pyke Koch). De dritter im bunde heb ik helaas niet achterhaald, maar ook dit beeld speelt voor vandaag een rol. Een portrettengalerij, waarbij dit drietal in het oog springt. Als tegenhanger van die sigaren rokende bestuurders.

spreek(t) voor zich

Opdat in een bepaalde mate aan een evenwicht wordt voldaan.