Waar is A. Maslow gebleven…?!

Uit beeld…?! Geen enkel idee waar hij gebleven is. A. Maslow, waarschijnlijk was ook zijn voornaam Abraham en heeft hij in beeld gebracht waar je uiteindelijk ook mosterd zou kunnen halen. Bij zijn piramide! Simpelweg door uit te gaan van menselijke (basis)behoeften, die allereerst bevredigd moeten worden voordat iemand aan een hoger niveau van behoeften bevrediging kan toekomen.
Simpel gesteld, er is een periode in mijn leven geweest dat juist zijn piramide onderdeel was van het verzorgen van lessen voor psychiatrisch verpleegkundigen in spe. Wij noemden hen simpelweg leerlingen, maakten een onderscheid tussen 1e, 2e en 3e jaars, sloten het lichamelijk deel af voor ze werden toegelaten in het derde leerjaar van wat toen simpelweg een leren/werken traject was. Een week cursus om de zoveel tijd (waar ooit in Santpoort mee begonnen werd begin jaren zeventig en waar de naam Riet van Rosmalen aan gekoppeld kan worden) en waar juist die week in de schoolbanken ervoor zorgde dat de theorie direct in de praktijk kon worden toegepast. Leren/werken en daar ook nog eens voor betaald worden, een gegeven wat ervoor zorgde dat aan mogelijke basisbehoeften kon worden voldaan.

Een ouderwets lesje heb ik vandaag voor je in petto, waarbij door de huidige omstandigheden waarschijnlijk er genoeg mensen zijn die niet veel verder komen dan het bevredigen van hun basale fysieke behoeften.
Neem nu de fysieke behoeften als ademhalen, eten, drinken, sex, slapen, kleden en onderdak.
Waar voedselbanken tegenwoordig een rol in zijn gaan spelen en ook onderdak voor velen niet is weggelegd…
Wanneer er een volgende trede kan worden genomen als zekerheid waaronder wordt verstaan lichamelijke veiligheid, werkzekerheid, een goede gezondheid en bescherming van eigendom zal deze tweede trede voor mensen al wat minder makkelijk genomen kunnen worden wederom door de huidige omstandigheden.
Trede drie kent de noemer sociale behoefte: vriendschap, familie en sexuele intimiteit. Ook daar staat de nodige druk op gezien het feit dat we niet in staat zijn om op dit moment met veel vrienden te verkeren en familiebezoek ook nog eens beperkt wordt. Beeldbellen, telefoneren, skypen kunnen niet opboksen tegen de fysieke contacten (‘wat heb jij een lekker luchie, Victor & Rolf of simpelweg van Zeeman’), dan wel een hand, een zoen en om het even duidelijker te stellen, een boks of een hug…


Erkenning: eigenwaarde, vertrouwen, waardering, respect van en voor anderen… Ben je ook al in de galerij van BN’ers terecht gekomen, of kennen je buren nog niet eens je voornaam…?!
Top of the bill: zelfactualisatie. Moraal, creativiteit, spontaniteit, geen vooroordelen, oplossen problemen en niet in de laatste plaats acceptatie van de werkelijkheid.

Dat alles momenteel onder een gigantische druk is komen te staan, dat niet alleen covid-19, economie maar ook de geestelijke gezondheid zorg naast de ziekenhuizen zich opmaakt voor een ramp, dat valt niet te ontkennen. Dat mensen door diezelfde omstandigheden niet verder komen dan de eerste twee hooguit de derde trede omdat ze momenteel heel andere zaken aan hun hoofd hebben, dat de rozengeur in rap tempo verdwijnt en dat de maan zich niets aantrekt wat er op de planeet Aarde allemaal plaatsvindt, dat Moeder Natuur niet de gelegenheid krijgt om even aan de basisbehoefte ademhalen toekomt, dat eten en ook drinken wereldwijd wordt in- dan wel uitgevlogen, dat mondkapjes niet die bescherming bieden die de veiligheid van anderen waarborgt, dat opgelopen spanningen niet alleen voor persoonlijke stress maar ook op groepen van toepassing is, dat het legale circuit momenteel steeds illegaler ondergronds duikt, dat de Koning onschendbaar is en de Eerste de Beste een inschattingsfout heeft gemaakt, dat kemphanen in Amerika symbolisch niet alleen de degens kruisen, maar zich permitteren om elkaar in woord en gebaar af te maken, dat codes de huidige mogelijkheden beperken en dat Maslow uit beeld verdwenen is, welnu door dit bericht hoop ik op mijn manier de Toestand in de Wereld (met dank aan GJB!) naar voren te laten komen!

Spreekt… voor zich!