1 1/2

En dan is het zover. Deel 1 en een half geland, terwijl deel 2 nog ergens in Duitsland te vinden is. Wachten en ladingen mannen met mobieltjes in de hand die de uitgang verlaten en wij maar kijken. En dan komen zij: Marlies met Liva in haar armen. De verlegenheid staalt van Liva af, en terwijl wij de weg naar de parkeergarage bewandelen met die rollende banden, kijkt ze geregeld naar mij om. Verlegen en nieuwsgierig naar haar opa?! Wat gaat er in dat koppie om?


Even terug in Nederland en het heeft er veel van dat zij een aantal maanden niet weg zijn geweest. Een welkom thuis dat tijdelijk weer als hun thuis gaat dienen, de ‘Kerstboom’ die licht in de duisternis brengt en het kerstkleed dat aan de wand hangt. Waar ze zelf lekker mee mag gaan spelen, de trein die direct haar aandacht trekt en de boekjes waar oma uit voorleest. En opa? Daar kijkt ze naar, daar lacht ze tegen maar op schoot zitten opdat opa een verhaaltje kan gaan vertellen, daar is ze nog niet duidelijk aan toe. Wijs schudt zij haar hoofd, en haar nee is een niet te miskennen nee. Over een eigen willetje gesproken…


Dus kleur ik vandaag maar mijn eigen plaatjes, terwijl zij door de kamer banjert, de sleutels in de kasten heeft ontdekt en Kikker door oma wordt voorgelezen. Max Velthuys speelt een hoofdrol in dit geheel en waar boeken verschijnen, zullen schoten verdwijnen. Hoewel de schoot van moeder en oma hier duidelijk toe doen!