haalbaarheid

Ging het gisteren over de ‘helaasheid der dingen’, gaat het vandaag over de ‘haalbaarheid der dingen’. En mogelijk morgen over de houdbaarheid van vergelijkbare dingen, maar dat beloof ik niet op voorhand. Haalbaarheid, een nieuwe loot aan een oude stam, waarbij de gevallen sneeuw die alweer verdwenen is, voor een specifieke vorm van inspiratie garant zou kunnen staan. Want met een gevallen kabinet en een olifant in Amerika in een porseleinkast, moet het toch mogelijk zijn om ook enige woorden aan de haalbaarheid te gaan wijden. Neem nu al die prikken die in het land gegeven worden, de vraagtekens die bij de middelen gesteld kunnen worden en de illusie die de waan van de dag probeert te verdrijven, dat is niet zozeer het doel waar naar we streven, maar meer een middel om weer te komen tot een normaal bestaan, hoewel ook daar de inzichten over blijven verschillen. Inzichten die een poging ondernemen om het uitzicht te verbeteren en de hoop die zich aan alle kanten openbaart. En wat is haalbaar gezien de omstandigheden, waar komt de bodem van de schatkist in zicht en hoe gaat het verder met een Verenigd Europa dat zich momenteel kenmerkt door het oude fenomeen van ‘ieder voor zich, en een God die het af laat weten.

Zelfs op een Godheid valt geen staat meer te maken, en dat Hij met ons zou kunnen zijn, ook dat hebben we al vele jaren achter ons gelaten. Waardoor die eerder genoemde haalbaarheid mogelijk van een tenminste houdbaar tot etiket wordt voorzien. Dan hoef ik morgen niet te gaan oreren over die houdbaarheid, waar ik eerder over repte. En over reppen gesproken, waar blijven al die rappers die van alles eruit kunnen kramen, gelijk al die waarheidsgetrouwen van het virus aan alle kanten hun gelijk proberen te halen en menig rechter daar anders over denkt en als zodanig ook beschikt. De mens wordt begenadigd door het wikken, waar een ander beschikt over een andersoortige macht. Althans, dat is de idee die ik vandaag ben toegedaan want juist vandaag bevinden we ons in een nieuwe week, waarbij de vooruitzichten doen denken aan de herfst die we ook ternauwernood hebben mogen ervaren. Om over een gebeuren als winter maar te zwijgen.

Dus toch maar wat beeldjes van afgelopen weekend. Maar… haalbaarheid staat momenteel de impact van het nog wat langer de scholen dicht te houden, de avondklok niet bepaald in de weg. Gewoon doorgaan op de momenteel ingeslagen weg en waar de democratie op een wankel voetstuk terecht gaat komen, is het aan het weer te danken dat menig heethoofd het hoofd koel weet te houden.