Adel dom?!

NOBLESSE OBLIGE, zeker wanneer het de Koning behaagt om iemand tot Ridder in de orde van Oranje Nassau te benoemen, en deze vervolgens verstek laat gaan, heeft het veel weg van een paard dat achter de wagen wordt gespannen. Waar Adeldom ooit tot verplichtingen leidde ten aanzien van het ‘gemene volk’, is daar tegenwoordig weinig sprake meer van. Torenhoge winsten voor de een, faillissementen voor de ander en een overheid die strooit met gelden waarbij de bestemming niet altijd even duidelijk is. Armoede die toeneemt, prijzen duizelingwekkende hoogten bereiken en een volk dat leeft, niet direct meer aan zijn toekomst kan bouwen.

Platitudes die de overhand krijgen, besprekingen van hogerhand die in het Catshuis plaatsvinden en alles naar een veronderstelde evenredigheid. Het heeft wat weg dat de zomer ervoor zorgt dat menigeen op blaren komt te zitten, dat de smeermiddelen niet direct toereikend blijken te zijn en dat waar vermogen zich in cijfers uit laat drukken, ook daar zit men niet direct te wachten op een besluit om ook vermogensbelasting een aanslag te laten plegen. Laat staan dat wanneer je een stenenvretertje in je huis toelaat, ook dat stenenvretertje ( te weten de Belastingdienst) ervoor zorgt dat je je afbetaalde huis alsnog met een hypotheek dient te gaan belasten.

mdaMarjolijn
boksende hazen op het verkeerde pad

Al met al omstandigheden waarbij het ‘gemene volk’ dit keer niet wordt ontzien, laat staan dat er sprake is van een sterke schouder waar in het verleden nog weleens een beroep op kon worden gedaan. Het juk met lege emmers ervoor zorgt dat ook anderen met deze last te maken krijgen…
De dag nadert. DDD in september, simpelweg een koffertje dat nog steeds over miljoenen beschikt, waar het miljarden betreft. Flatteuze ‘vintage’ hoedjes die in het verleden hun opwachting mochten maken in de Troonzaal en een hoera dat niet meer zo zuiver klinkt als men in het verleden gewend was. En waar de CEO’s zich als huidige adel bepaald niet verplicht voelen om het gemene volk tegemoet te komen, hooguit de aandeelhouders van een riante bonus kunnen gaan voorzien. En waar ogenschijnlijk de jeugd de toekomst had, ook dat staat onder druk. Recessie in zekere zin en studieschulden die alleen maar toenemen.

Het weet wat en het houdt wat!