Archieven vrij, maar niet iedereen blij.

Terwijl de KoK staat te halzen, de Quasteniet nergens is te vinden, maakt Nederland gebruik van de archieven die na 75 jaar openbaar zijn. Dat dit voor goudzoekers aanleiding kan zijn om op jacht te gaan naar Duitse munitiekistjes, een kaart uit die tijd laat de goudkoorts zwellen. In die tijd werd ook de Nederlandse Unie opgericht, bestaande uit Louis Einthoven, Johannes Linthort Homan en Jan Eduard de Quay. Waarbij die laatste het tot premier zou gaan schoppen. Overtuigt lid van de Katholieke Volks Partij, maar dit terzijde.

Een vreemde tijd waarbij in een bepaalde mate er sprake was van een beweging dat zich mocht verheugen op een ruime aanhang. 600.000 mensen lieten met trots hun speldje zien. Maar ook dit driemanschap was geen lang leven beschoren. In 1941 kwam een einde aan dit verhaal en werd de Quay benoemd tot de Heeren Zeventien en in Sint MIchielsgestel ondergebracht.

Naast Schermerhorn en Einthoven drukten na de oorlog hun stempel op de machtsstructuur in Nederland. Nederland moet nog wennen aan de later ontstane Boterberg maar het heeft er veel van dat ook toen velen boter op hun hoofd hadden…