BERGEN (verzetten in) BERGEN aan ZEE!

(GEEN) bus halte

Natuurlijk worden ergens ver weg weer bergen verzet, maar wanneer het aan Bergen (N-H) ligt, is het slechts een kwestie van tijd dat de Bergense School haar opwachting maakt in Kranenburgh. Het heeft iets te maken met een profeet die er alles aan doet om zijn stem te laten horen, maar het heeft er veel van dat dit geluid niet wordt verstaan in een school vol doofstommen. Want voor de Bergense School dien je naar Alkmaar te gaan naar het Stedelijk, en wanneer je dan naar Bergen gaat loop je de kans dat waar Lucebert ooit woonachtig was de restanten van zijn atelier nog steeds in gebruik zijn door kunstenaars in Residence. Of, wanneer je literair wat onderlegd bent, je in het voormalige huis van Adriaan Roland Holst een schrijver treft die daar op dat moment resideert in afwachting van de inspiratie die de schrijver in deze probeert te ervaren in de schone luchten afkomstig via de duinen van Bergen aan Zee.

het nieuwe geloof

Een ballingoord in de zomer en in de herfst en winter een verbanningsoord. Maar wel in het bezit van een Vredeskerkje, waar Joost Zwagerman de nodige herinneringen aan heeft (gehad). en waar ooit de tram van Alkmaar naar Bergen aan Zee de nodige badgasten heeft vervoerd. Waar pierewaaien uitgesloten is, de boulevard zich absoluut niet leent om een kijkje te nemen op het strand en waar een Zee aquarium al jarenlang onderdeel is van het geheel. Waar een snelle snack wordt uitgewisseld met wat mode zaakjes, waar zonnebrandolie deel uitmaakt van het totaal en waar het in de schaduw slecht vertoeven is, door de aanlandige wind die wordt afgekoeld door de Noordzee. En waar kwallen geregeld de dienst uitmaken, de strandwachten een oogje in het zeil houden wanneer er sprake is van muien en de reddingsbrigade waakt omtrent het heil van de badgast.

… maar zo zwart/wit wil ik het niet stellen!

En daarmee waarde lezer zul je het vandaag moeten doen, maar niet eerder dan dat nog wat beelden van de hand van Pauline de revue zullen gaan passeren!