De zin van zijn!

Het zijn minuten die bewegen, in de uren die voorbij gaan. De klank van een dag als vandaag, waarbij de ene maatregel door een ander wordt gevolgd. Om vervolgens weer nieuwe geruchten de kop in te drukken, kijkcijfers die er vandaag toe doen en niet veel later weer worden ingehaald door nog hogere cijfers, beurzen die het effect van een jo-jo vertonen en waar de waard vergeefs de scepter zwaait zijn het nu de dichte deuren die ervoor zorgen dat zelfs die vrijdagmiddagboreel op het internet gestalte krijgt.


Want geproost zal er worden, was het alleen maar vanwege het feit dat alcohol dit keer meer lief doet dan je denkt. Die roze bril kan nog wel even in de kast blijven en over opwaaiende zomerrokjes hoef je je geenszins ongerust te maken. Want waar een virus rondwaart, hoeft de boer dit keer niet op zijn scharrelende kippen te letten. Dat doet Reinaert wel, met zijn gewelddadige streken. Anders is het wel een wolf die vergeefs op zoek is naar een Rood Kapje. Mondkapjes zijn er in overvloed, maar ook daar doet zich een kentering voor. Bouwmarkten kunnen de vraag niet aan en beveiligers staan voor de deur om het gemeenschappelijk uitstapje van en met het hele gezin, zoveel mogelijk te dwarsbomen. De slagbomen worden met de hand bediend. Een alternatief voor een pretpark en waar Pro Dea voor Ikea ooit voor stond, zijn ook die Zweedse balletjes in de pan, pardon in de ban gedaan.


Zo dient wederom de tering naar de nering te worden gezet en is het de vraag in hoeverre Nederland in staat blijkt om op deze manier de controle te blijven houden. Waar in de omringende landen gebruik wordt gemaakt van noodmaatregelen dan wel verordeningen, staat Nederland klaar om Hansje Brinker een duim toe te steken. Kop op Hans, je kunt het gat (desnoods met een hand) dichten. En waar opeens potjes worden geopend of dit nu 80 dan wel 90 miljard kan zijn (80.000.000.000 / 90.000.000.000) het zijn maar getallen. De staatsschuld omhoog en de mensheid op termijn valt droog. Want dat dit effecten zal gaan hebben, daar hoeft geen waarzegger nog voor in zijn glazen bol te kijken. Prijzen vergelijken en steeds maar kijken zorgt ervoor dat een Eye een Wish wordt en dat een Spek een Saver gaat worden, waar Hans Anders het nakijken heeft.


Wanneer je je hult in de huidige modetrend, wc-papier als sjerp om het lichaam wordt gedrapeerd, loop je de kans dat je in Frankrijk Burgemeester wordt gemaakt. In letterlijke maar vooral in figuurlijke zin. De onzin van vandaag vraagt immers om een vervolg en waar de zin gebleven is, voor mij ook een raadsel.


Maar… gelijktijdig is daar een initiatief van dichters in het algemeen en de DichtersKringAlkmaar en het Dichtersgilde in het bijzonder.

Naast ‘onzichtbare monumenten’, een initiatief van Kees Oosterbaan en Rob Komen. Hoe dit plan verder gestalte gaat krijgen een vraag, hoe de opening straks zal zijn een verrassing, maar wanneer beide kunstenaars de handen in elkaar slaan (met ruim anderhalve meter afstand van elkaar!), wassen zij voor de rest hun beider handen in onschuld… en voor vandaag: ’t is LENTE!