Doe voorzichtig, Bram Beer!

“Gaat Bram Beer het halen?!” Waarlijk, een lastige vraag. Want Bram Beer dient voorzichtig te zijn en of hem dit lukt‚Ķ?! Cor van Vuuren schreef en Kees Oosterbaan nam de illustraties voor zijn rekening. En het is, om nog maar eens een woord te herhalen, een waarlijk schoon boek! Cor heeft iets met taal, zijn kop loopt over. Het maakt niet uit waarop dan wel wanneer: op de fiets, in de trein, thuis en niet meer op zijn werk. Want Cor als Kees behoren tot de pensionados, niet meer gevangen in het web van werken, krijgen hooguit te maken met een pensioenkorting (ABP als richtinggever), hetgeen hun beider achtergrond ook nog eens verklaard. In het onderwijs, maar dan in het speciale onderwijs. Voor mensen die tegenwoordig onder de noemer van ‘mensen met mogelijkheden’ waar ooit de beperking richtinggevend was.

Ooit, in mijn tijd vijftig jaar geleden, waren dit de verstandelijk gehandicapten die onder de noemer idioot, debiel en imbeciel door het leven gingen, om over de zwakbegaafden maar te zwijgen. Kom daar nog eens om, en wanneer de beide mannen besluiten om een kinderboek het levenslicht te laten aanschouwen, schromen zij niet om een duit uit eigen buidel te gaan spenderen. Want wie zit er nu te wachten op een boek dat in eigen beheer wordt uitgebracht?! Vrienden, bekenden en die onbekende voorbijganger die in lijnB toevallig op dit boekwerk stuit.


Maar eigenlijk kan ik de woorden op de achterflap gaan gebruiken om een mogelijke zoeker naar een boek voor de leeftijd van 4 tot 8 jaar enig idee te geven in wat voor avonturen Bram Beer terechtkomt…

‘Bram Beer woont samen met zijn vrouw Brit en de kinderen Zus en Broer in een heel groot bos. Bram is een heel aardige beer die graag andere dieren helpt. Maar hij is ook wel een beetje dom en onvoorzichtig. Daardoor beleeft hij allerlei avonturen, die gelukkig goed aflopen. Zo wil hij fietsen, naar de maan reizen, dokter worden en nog veel meer. Leuk voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Maar ook leuk voor ouderen die nog steeds het kind in hen weten te koesteren. Waardoor zelf te lezen en uit voor te lezen die verdwenen kindertijd weer actueel kan gaan maken.