Eile mit Weile

Nederland ligt plat en ‘van alles’ zit op zijn gat. Jan doet van alles op zijn ‘boerenfluitjes’, maalt er niet om dat de dag immer doordraait maar staat nu wel wat vaker stil bij de bloemen die worden doorgedraaid. Om over de komkommers uit het buitenland maar te zwijgen, ook daar heeft hij geen boodschap aan. En prima manier om te ‘onthaasten’, al heeft hij geen idee wat hieronder dient te worden verstaan. Het zal zijn tijd wel duren en vrolijk fluitend stapt hij verder op het pad dat door de jaren heen in zijn schoenzolen is ingesleten.

Voor anderen valt het niet mee om straks de ‘verloren tijd’ weer in te lopen en verliezen staat nu eenmaal niet op het programma. Boter, kaas en eieren dienen enig gewicht in de schaal te leggen, waarbij de andere kant gevuld is met lucht waar mogelijk een virus in rondhangt. Alsof dat virus ook niets beters te doen heeft.
En dan de boodschap van Mark: er is geen reden tot paniek en zodra hij deze woorden in de herhaling declameert, staan velen op want die plakkende kont is ook niet alles. En waar vergeefs wordt gezocht naar toiletpapier, is het maar behelpen met zo’n courant die er wel voor kan zorgen dat je gestreept met kleuren de pot gaat verlaten. En later, als ik nog wat ouder ben, zal ik mogelijk terug gaan kijken op deze episode: blijkt dat sinds het Rooie gevaar is geweken het Gele gevaar op de loer heeft gelegen. En daar schromelijk gebruik van heeft weten te maken.

Nergens is op dit moment Corona in de pan te ontdekken en kan er geen sprake zijn dat dit virus in de pan wordt gehakt. De pandemie viert dit keer hoogtij en waar gezoend wordt loop je het risico dat… handen schudden geen enkel probleem, maar met dat zoenen loop je de kans dat je, zonder het in de gaten te hebben, over een aantal dagen snotterig wordt, dat het hoesten overgaat in niezen en dat je koorts toeneemt waardoor je gaat ijlen en een onverlaat stelt ‘dat je wel haast zult hebben…’ ‘Eile mit weile’ stelt Merkel en wanneer zij dit stelt is het logisch dat de Nederlandse vertaling luidt: ‘haast u langzaam’, waardoor onthaasten weer een streepje voor krijgt.