Gesamtkunstwerk.

ZO DONKER KAN HET DUISTER ZIJN!

Een openingszin die te raden geeft. Laat dat nu precies de bedoeling zijn, wanneer je ergens onder de grond met nauwelijks zicht voor ogen een gang doorgaat op de Nollen. Een creatie van Rudi van der Wint die in alle opzichten niet alleen weet te inspireren, maar ook nog eens majestueus de hemel probeert te bestormen. Maar ook dat is verleden tijd, gezien het feit dat hij reeds lang geleden de hemel heeft weten te bereiken, mogelijk een ontmoeting heeft gehad met Harry Mulisch en andere Bekende Nederlanders die hun opwachting hebben ge maakt bij de Hemelpoort. Petrus had het er maar druk mee en mocht je twijfelen waar je terecht komt, een kwestie van de hemelpoort die naast de hellepoort zichtbaar was. Links of rechts van een Middenweg was immers geen sprake.

Hoewel Den Helder wel een Middenweg kent. Want voor een bezoek aan de Nollen dien je toch in Den Helder terecht te komen, vlakbij Station Den Helder Zuid, waar treinen gelukkig nog steeds weten te stoppen. En, niet onbelangrijk, ik heb nog de nodige foto’s aan mijn totaal kunnen toevoegen! Waardoor ik in staat ben om mij in de aankomende tijd nog van me te laten horen en kan ik je verzekeren dat op een ander moment de nodige abstracties zullen gaan volgen, waar je dan zelf wordt uitgenodigd om daar je eigen gedachten over te laten gaan. En tussendoor zullen er weer een aantal intermezzo’s zichtbaar worden van beelden helemaal uit Frankrijk, waar Ellen dan weer garant voor staat. Het bracht mij op straat, dat wil zeggen in een rijk duinlandschap waar de Nollen om bekend staat, onder leiding van een Gids want op eigen gelegenheid de duinen in daar kan geen sprake van zijn.

Het is dan ook een ‘Gesamtkunstwerk’, waarbij deze omschrijving wederom voor mijn rekening komt. Naast de wenpijn kan ook de webpijn een rol gaan spelen waar mijn Buurman mij op attendeerde. Dat ook jatten in mijn woordenboek voorkomt, dat is niet ver beneden de waarheid en zo waarheidsgetrouw dat jullie mogelijk denken, ook dat is niet aan mij toevertrouwd!