glas Werk (en).

mdaMarjolijn

“Werk, maakt ons sterk, helpt ons in het leven voort. Wij rusten niet uit want wij willen vooruit, naar de toekomst die ons behoort. Naar de duinen en de bossen, het volle leven tegemoet…”

Een lied uit de tijd van de padvinderij, voor dit scouting werd. Waar Lord Baden Powell de grondlegger van is geweest, in een tijdperk dat er nog sprake was van onderscheid. In die zin dat de Boerenoorlog in Zuid Afrika er nog toe deed, waar heden ten dage andere boeren zich gedragen als opstandelingen. Door wegen te blokkeren, hooibalen in brand te steken en ministers bedreigen. Waar een premier het verwijt krijgt niet zichtbaar genoeg te zijn, waar scha en schande wordt gesproken en de meerderheid van de bevolking regelmatig de schouders voor ophaalt. Tenzij door filevorming vertraging wordt veroorzaakt en het later thuiskomen en een hond in de pot te vinden, aanleiding is om te gaan klagen.
Waar Rechters zich buigen over aanklachten waar zij dan weer een vonnis over moeten vellen, huisartsen niet meer aan hun daadwerkelijke bezigheden toekomen en waar het administratieve deel zoveel tijd vergt, dat van een luisterend oor geen sprake meer kan zijn. En waar de Case-load alleen maar toeneemt, het aantal medicijnen steeds maar weer wordt verhoogd, en waar een enkeling zich geen zorgen hoeft te maken omtrent zijn of haar gezondheid, schijnbaar de uitzondering op de regel is gaan worden.
Dat er bij menigeen verwarring ontstaat, dat verwarde mensen niet direct bij de GGZ in behandeling kunnen worden genomen, dat de ene soort pil de andere niet is en dat verslaving in zekere zin om de hoek ligt. Dat er wordt gesproken over tegemoetkomingen vanuit de overheid om de gestegen energierekening ietwat af te gaan toppen, dat er een voedseltekort ontstaat in andere landen en dat de voedselbank steeds meer mensen van steeds minder voedsel kunnen voorzien. Doordat de supermarkten naast prijsverhogingen, steeds minder tht producten in hun schappen aanbieden.

Geen weerklank van een dagelijks gebeuren, meer het constateren van feiten die ertoe doen. Om maar niet te spreken over vakantiegangers die uren in de rij dienen te staan, dat vluchten worden geannuleerd en dat het doen van de dagelijkse boodschappen gepaard gaat met geld dat de portemonnee uitvliegt. En als het weer het dan ook nog eens af laat weten, factor vijftig wordt aangeraden als beschermingsmiddel tegen de zon, of dat het veelal lood is dat om oud ijzer wordt gewikkeld zou ik bijkans willen besluiten met de volgende woorden:

‘zoek de zon op in je tuin en geniet van dat drankje en dat hapje wat je zeker wel hebt verdiend!’