Huisraad.

het is een kwestie van de gewoonte, om om de zoveel tijd alle spullen die in huis staan aan een kritische blik te onderwerpen. Wat kan weg en wat moet absoluut blijven? De staande schemerlamp met die gedraaide poot, die stoelen waarbij het kunstleer is versleten, die glazen schaal en die oubollge porseleinen fles waar niemand meer naar omkijkt. Dat tafelkleed dat ook al de langste tijd achter de rug heeft, dat vloerkleed waar wijlen de kat nog steeds zijn sporen op heeft achter gelaten, de uitgelubberde bank en dan ook nog eens kritisch naar de bijzettafel kijken. Wat kan naar Rataplan, de KOOK of naar een van die andere tweedehands verzamelwinkels, opdat een volgend leven zich elders voordoet. Of die schilderijtjes die uit een erfenis op zolder zijn beland. Nostalgie geenszins, hooguit een verzamelplaats voor spinnen die weinig vliegen in hun web weten te vangen…

Of toch maar naar de stort, waar je je als burger van de Gemeente Alkmaar dient te identificeren. Neen, het kan anders! Hoe anders? Door gewoon je overtolloge huisraad in de buurt van een container neer te zetten, een belletje te plegen naar een 072-lijn en daar kenbaar te maken dat je van je grove vuil af wilt gaan komen. Grof vuil dus in de variabelen van een overtollg bed, een bank, een apparaat waar je het snoer van afknipt opdat het niet als elektronica apart moet worden ingeleverd. En vooruit, als ik het goed verpak, kraait geen haan naar die restanten van de verfblikken. Tenslotte betaal ik daar voldoende Gemeente belasting voor! In een tijd dat je ook je eigen portemonnee in de gaten dient te houden, want ook daar doen zich gaten voor. En wat te denken van die tot op de draad versleten spijkerbroek, waar spontaan de gaten in vallen? Ook die breng ik naar die verzamelwinkel, opdat een ander er met die vondst vandoor kan gaan. Want om nu nieuw te kopen spijkerbroeken met gaten te gaan kopen, dat gaat mij momenteel even te ver.

Dat neemt niet weg dat het gezegde ‘komt tijd, komt raad’, niet altijd opgaat voor huisraad. Want wie weet is er nog iemand die om een bed verlegen zit!