Je maintiendrai

Radicaal het roer om! Nu weet ik wel dat aardse bezittingen niet zaligmakend zijn, om daar totaal van af te zien is toch een behoorlijk dilemma. En met die dilemma’s kan een mens langdurig gaan worstelen. Ik zou niet weten hoe dan met de tijd om te gaan, hoe mijn dagindeling er dan uit komt te zien, of wat de mens moet nalaten om toch nog aan zijn of haar trekken te komen. Neem nu bijvoorbeeld die vrij markt. Een mogelijkheid om van je overbodige spullen af te komen, wanneer Marktplaats geen soelaas biedt. Op een kleedje en dan de nodige euro’s verzamelen, opdat op een ander moment dit weer kan worden omgezet in… dingen die er even toe doen om niet veel later alsnog in de vergetelheid terecht te komen. De nacht voorafgaand aan de dag, waarbij de avondsterren vroegtijdig op jacht gaan naar een mogelijke buit.
Morgensterren die voor de afwisseling er een nachtelijke rooftocht van maken, de wetenschap dat het slechts om een enkel ding hoeft te gaan om daar wekenlang mee rond te blijven zeulen. Hoe geweldig dit was, een vondst die je een enkele keer in je leven zult mogen meemaken tot… het volgend jaar weer een herhaling van zetten plaatsvindt. Een prikkie voor een hockeystickie, waar ooit ene Ties furore mee heeft gemaakt. Of die eerste druk uit de serie van Tom Poes, waar ene Markies zijn opwachting nog niet heeft gemaakt… Of een schilderijtje van een onbekende kunstenaar die wat later blijkt geeft van Han van Meegeren te zijn. Zo eenvoudig kan het lopen en de wetenschap dat in de nacht veel kleurrijke figuren hun opwachting komen maken, maakt het geheel nog aantrekkelijker. Stel ik me voor, terwijl ik een overzicht probeer te krijgen van al die spullen die ik tot mijn beschikking heb, neen, niet direct aan mij besteed, hooguit de mogelijkheid om iets aan mijn verzameling circusspullen toe te kunnen gaan voegen. Maar ook dat is mij de afgelopen jaren niet gelukt. Ik ben nu eenmaal aangewezen op fabrikanten die het in hun hoofd hebben gehaald om iets in die geest alsnog als model te doen uitbrengen. En waar ooit Renz een wezenlijke naam is geweest, zal het nu hooguit de nostalgie omtrent dit recente verleden een rol kunnen gaan spelen. Laat staan dat Tony Boltini ergens nog een lampje zal laten opflikkeren.
Alkmaar beschikte toen nog over een Canadaplein, het circus kende wilde dieren en Maya Gulmans liet nog niet van zich horen. Voorvechtster van een verbod op wilde dieren en zij heeft zowaar haar pleit gewonnen. Een Partij voor de Dieren, activisten die de roedels in de Oostvaardersplassen hebben gedecimeerd en het vlees dat gretig aftrek vond in die grote stad, de Hoofdstad van dit Koninkrijk. En Willem die morgen in Amersfoort zijn opwachting maakt met een hele schare aan vrouwelijkheden, een MAAA desnoods.
En waar Beatrix in haar verblijf nog maar een sigaretje opsteekt, terwijl zij op haar flatscreen het totaal aan zich voorbij laat gaan, het kan niet anders dan dat de oranjekleuring van dit geheel ervoor zorgt dat Nederland in het buitenland weer een rolletje meespeelt. Ach, hoe anders zou het kunnen lopen wanneer er elders op de wereld niet zo’n uitbundig feest wordt gevierd. De rouw bij de een is niet altijd de trouw van de ander. Maar dat beveiligers zullen handhaven… ook daar komt een rechter aan te pas. Een verbod op staken, de drank die wordt gebruikt en de joint die wordt aangestoken… Je maintiendrai staat ergens geschreven, maar waar”!


iGer.nl


iGer.nl


iGer.nl


iGer.nl