Komkommertijd II

Dat van gisteren was duidelijk niet helemaal juist. Maar of het vandaag een stuk beter wordt, dat is de vraag. Ik eil wat door de ruimte en ben bang dat ik op termijn ga ijlen. Niet dat ik haast heb, de dagen weten nog steeds de nacht te vinden en waar ooit iemand de woorden sprak ‘doorgaan, vooral doorgaan’ hoef ik me zeker niet ongerust te maken. Hoewel ook dat veelal een vraag is waar zelden een antwoord op komt. En wanneer er dan een antwoord komt, dient die in ieder geval tegen het licht te worden gehouden. Om er zeker van te zijn dat het wel het juiste antwoord is, voor je in het riet verdwaalt. Waar tegenwoordig hooguit wat uitgedroogde kluiten te vinden zijn. Een zoektocht die in een dwaaltocht kan gaan veranderen.

Waar dit op slaat: geen enkel idee, maar dat het veelal draait om de verpakking is een tegenwoordig gegeven. want het zit namelijk zo: de verpakking geeft iets aan en de inhoud hoeft tegenwoordig niet meer overeen te komen met wat in het verleden een bepaalde standaard was. Het gaat tegenwoordig om grammen die afwijken van wat voorheen de standaard was, waardoor de prijs hetzelfde blijft maar de inhoud minder is geworden. Neem nu bijvoorbeeld koffie. De inhoud is weliswaar hetzelfde gebleven maar waar in het verleden werd gestunt met een pondspak voor 4 euro, is het tegenwoordig dat datzelfde pondspak in de aanbieding 4,99 euro is geworden. Of waar Nibb-it sticks voor 0,99 euro in de aanbieding waren is het nu een tweetal pakken dat voor 2,49 in de aanbieding is. En dat de prijs niet altijd het bewijs is dat de klant vol vertrouwen naar de supermarkt gaat, ook daar is in zekere zin de klad zichtbaar geworden. Geen karren vol geladen, maar een bescheiden hoeveelheid etenswaren maken duidelijk wat de huidige tijd met zich meebrengt.

En waar een knabbeltje door de week een gewoonte was geworden, wordt het nu misschien een knabbeltje voor het weekend. Dat de zaterdag zich daar uitstekend voor leent, met in het vooruitzicht van die wervelende shows die het volk probeert te vermaken dan wel op te beuren, ook daar kan op termijn sprake zijn van niet alleen een herhaling, maar vooral het gegeven dat vermaak niet direct in een theaterzaal zichtbaar zal worden.

Tenslotte is het een feit dat we momenteel leven in komkommertijd.