MAXIMALE NABIJHEID…

met behoud van distantie!

‘MAXIMALE NABIJHEID, MET BEHOUD VAN DISTANTIE!’ Een credo uit het verleden om leerlingen duidelijk te maken wat van hen werd verwacht in relatie tot de zorgvrager van heden ten dage. Wij hadden het nog gewoon over een patient, niet veel later gevolgd door client en zagen alras nog de mooiste omschrijvingen voorbij gaan. Mensen met mogelijkheden, anderen met beperkingen en derden werden gewoon gek verklaard. En wanneer dit niet voldoende was kregen zij allerlei etiketten op hun voorhoofd geplakt. Freud zou kunnen spreken van Freudiaanse vergissingen wanneer het label niet overeenkomt met het veronderstelde gedrag. En Willem Paaymans had het in zijn lessen, wanneer het gezondheid betrof, om meer Freud te gaan eten en was ergens de omschrijving van Fruit kwijt geraakt.


Hetgeen ervoor zorgt dat ik vandaag wat humor in het geheel der ontwikkelingen naar voren ga brengen. Komt een man op de markt bij een aardappelboer en vraagt dertig kilogram aardappelen. Waarop de aardappelboer reageert met de volgende woorden: ‘Een goede raad, zorg voor voorraad!’ Of de man zijn piepers in zijn fietstassen kwijt kon is mij helaas niet bekend. En dan dat andere: gejat van Hannah van Wieringen maar desalniettemin de moeite waard: ‘Als je niet bang kunt worden ben je een idioot, als je niet bang wil worden ben je wijs.’
Ook ik laat me niet bang maken, waarmee ik niet zeg dat ik wijs ben. Misschien wel wat eigen wijs, maar dat is momenteel van een totaal andere orde. Stoicijnen schijnen dit gezegde te hebben gezegd en zij die niet religieus zijn opgevoed, kunnen hier toch hun voordeel mee doen!

P.s. narcissen in coronatijd, een paardenbloem in crisis!