SPLENDID ISOLATION / lockdown

Ophokplicht?! Sinds de ‘ver van mijn bed ‘sluipmoordenaar wereldwijd toeslaat, is er bijkans geen houden meer aan. Gepaste afstand is een meter of twee, schoolpleinen zijn verlaten, de openbare bibliotheken zijn dicht en her en der hangen plastiek doorzichtige gordijnen om hen die nog in winkels werken, te beschermen tegen mensen die een acute hoestaanval proberen te onderdrukken om niet veel later heftig niezend het winkelpand verlaten. De apotheek neemt noodmaatregelen, de huisartsenpost geeft niet direct meer toegang en wanneer je door de een of andere calamiteit getroffen wordt, moet je niet versteld staan van de maanmannetjes die met de ambulance zijn meegereden.


Handhavers van de openbare orde worden in paraatheid gebracht, brandweer en militairen worden andere taken in het vooruitzicht gesteld en voor je het goed en wel door hebt, gaat ook Nederland op lockdown. De straat op wanneer je van overheidswege toestemming krijgt, boodschappen nalaten door in te teren op de hamstervoorraad, ruwe handen van het handen wassen, geen papieren zakdoek meer te krijgen en pijnstillers als paracetamol maximaal twee doosjes per klant. Want ook die handel ligt op zijn kant.

Om over de markthandel maar te zwijgen, een enkeling die daar een boodschap doet en door de ruimte die in het verschiet ligt, heb je nu een maximaal overzicht. De noten worden gekraakt en omzet derving doet zich voor, de Woerdense kaasboer staat met meer mensen in de kraam dan dat er mensen voor de kraam opdoemen. Toch heb ik nog een stuk oude kaas weten te bemachtigen, geld uit de flappentap geplukt, een pakketje naar Slovenie af kunnen geven en raken daar de luiers op hetgeen tot gevolg heeft dat nog een tweede pakket die richting op zal gaan.


Echter niet eerder dan dat ik in afwachting ben tot de volgende pakketten hier aan de deur worden afgeleverd. Letterlijk op mijn elfendertigst aan mijn kuierlatten getrokken, een blik geworpen op de website van het fotocafe waarvan de docenten aan alle kanten verstandig bezig zijn om hun volgers van opdrachten te voorzien. In een ander perspectief weliswaar en waar hard achter de schermen van die website gewerkt wordt, zijn de eerste beelden zichtbaar en hebben zich zowaar drie nieuwe kandidaten zich aan het geheel toegevoegd…


Want op termijn zal het wederom zo zijn dat de dagelijkse beslommeringen dan wel besognes tijd zullen gaan opeisen. Dat het Eurovisiesongfestival niet doorgaat, dat Koningsdag geen spelen kent, ook Belgie heeft besloten tot een lockdown waar Frankrijk hen de weg heeft gewezen, Duitsland nog even voor een dilemma staat en het Verenigd Koninkrijk openstaat voor besmetting, dat alles betekent wel de mogelijke schepen die varen de schipper te vragen om dit keer niet over te varen. Blijft de Euro lekker op het vaste land en heeft het pond niet veel meer te doen dan op dat eiland te blijven!


‘Splendid zo’n isolation!’