MIDWOUD

Midwoud. Waar dat ligt? Ergens tussen Westwoud en Oostwoud, met Hoogwoud ten noorden. Zuidwoud zul je vergeefs kunnen gaan zoeken. En dat alles in een omgeving waarbij je dat veronderstelde Woud nergens zult vinden.

Akkers, doordrenkt van het regenwater, landerijen waar geen koe te bekennen valt, omgebouwde boerderijen die steen voor steen van nieuwe voegen zijn voorzien en voor de rest een lang lint waar huizen aan te vinden zijn. Een nieuwbouwwijk die doet denken aan een voor jongeren bestemde bouw, twee hoog hooguit en een galerij die uit de jaren zestig/zeventig van de voorgaande eeuw dateren. Auto’s in ruime mate aanwezig, een Spar voor de noodzakelijke dagelijkse behoeften en geen bank te bekennen.
Een kapsalon of twee en voor je het weet, ben je dit voormalige dorpje alweer uit De gemeente Hollands Kroon heeft zich meester gemaakt van dorp en ommeland en het voormalige Raadhuis doet nu dienst als woonhuis. Om maar eens wat historie naar voren te brengen.


Daartegenover een kerk, dat wil zeggen dat de toren nog overeind staat en dat het gebouw als zodanig is verdwenen. Nu meer weg heeft van een uit de kluiten gewassen stal waarbij een aantal stalen balken nog herinneren aan dat voormalige kerkgebouw. En een begraafplaats, een propellor als aandenken aan de Tweede Wereldoorlog en dat was het dan wel zo’n beetje.
Zij die daar rusten rusten in vrede, zij die daar komen waren in geen velden of wegen te zien. Uitgestorven in zekere zin en daar maakte ik vandaag die beelden.
Om nog even het verleden aan de toekomst te doen toekomen. Midwoud of ‘all places’…