of op mijn tellen passen?

Liegspiets. Nooit van gehoord dan wel NU! Ik bedoel maar wanneer leugentjes om bestwil naar voren worden gebracht, kan in een spiets ook het een en ander aan elkaar gekoppeld worden. Tegenwoordig is, met de nodige beperkingen, van alles toegestaan en kan een complotdenker rekenen op een advocaat die zijn uitvoering met een mogelijk handboek in de hand alsnog vrij gaan pleiten. Tenzij er sprake is van een eed die afgelegd wordt, een belofte naar voren komt, dan wel dat iemand stelt naar eer en geweten te hebben gehandeld. Dan doet zo’n plaatje als van de week in de Alkmaarsche Courant van de hand van TOM verscheen, toch wel wat twijfelachtig aan. En zou ik bijna gaan denken dat een liegspiets niet zo heel vreemd meer is. Je wordt als het ware gespietst niet met behulp van een zwaard dan wel een bajonet, maar simpelweg met woorden. En waar woorden de waarheid kunnen vermoorden, gaat de spreker als zodanig vaak vrij uit. Waardoor de mening van de ander in het geding kan komen en er de kans bestaat dat het tot een vordering komt. Waarbij privacy een rol gaat spelen, de vrijheid van meningsuiting naar voren komt of waarbij ik commentaar lever op een politieke spotprent die zich voordoet in de Courant waar ik een abonnement op heb. Hoe ik op dat woord kom? Simpelweg door een (gebundelde) column van Youp van ’t Hek te lezen, waarbij hij het Engelse woord voor speech gebruikte, wat als een standaard ook in Nederland wordt gebruikt. Alleen bedacht ik toen spiets en dat spietsen ook iets te maken zou kunnen hebben met woorden die…

Nou ja, slim ben ik niet bezig, ik bevind me op een hellend vlak en wanneer dit vlak naar de afgrond neigt, hoop ik dat iemand mij voor de val zal gaan redden!