Om te rijpen?!

’t Heeft wel wat! Alkmaar en Kaas, een kaasboom waar zowaar de Goudse kazen in terug te vinden zijn. Goudse kazen?! Terwijl Alkmaars Goud zich klaarmaakt om met een eigen kaas de markt op te gaan. Maar ook dat duurt nog wel even. Men heeft het over januari volgend jaar omdat het spul nog even moet rijpen.

Rijpen? Ja, ook dat maakt deel uit van het bereidingsproces. Processen die zich niet door de omstandigheid laten versnellen, de smaak waarover te twisten valt en de jaren waarin het van een idee tot een werkelijkheid gaat worden. Kaas dus, wat zich leent om uit het vuistje verorbert te worden, in plakken en stukken op de markt zal worden gebracht en waar menig toerist op termijn zal gaan verlangen naar baby-kaasjes. Want die zijn makkelijk in rolkoffers naar elders te brengen. Althans, dat stel ik me zo voor.

Maar nog even geduld, wanneer het zover zal zijn zal ik daar ongetwijfeld melding van gaan maken. En dan te weten dat ik nog stukken kaas van de vorige twee jaargangen in een vacuum verpakking in de kaasdoos heb liggen.

Om te rijpen misschien?!