OMdenken.

UITGERANGEERD. Dat wil niet zeggen dat iets nergens meer toe doet, sterker nog dat wanneer iets terzijde wordt gesteld er mogelijk sprake kan zijn van een andere bestemming. Een museum desnoods of, in een ander geval een sloperij. En wanneer dit laatst de enigste optie blijkt te zijn, dan kan het gebeuren dat anderen, anoniemen, zich ontfermen over bijvoorbeeld een afgedankt treinstel. En daar hun kwaliteiten op uitleven, wat dan weer een vorm van kunst kan gaan opleveren. Graffiti dan wel streetart of, in een ander geval het totaal verduisteren van een wagonrijtuig. waardoor de reizigers het uitzicht wordt ontnomen en zij dienen te schikken aan al die verduisterde, niet zichtbare ramen.

En dat vind ik voor vandaag, de eerste mei 2022 weleens een broodnodige insteek. Niet dat ik daar de handen voor elkaar ga krijgen, maar wanneer het merendeel van mijn verzameling over het geheel genomen de toets der kritiek kan doorstaan, is het weer eens totaal iets anders. Neem nu Banksy, een muurschilder die momenteel wordt beschermd onder de noemer van KUNST. Inderdaad in Musea te vinden valt en wanneer iemand het in zijn of haar hoofd haalt om daar een witkwast overheen te halen, dan is de wereld te klein om dit werk op zo’n manier aan de voorbijganger te ontnemen. Niet iedereen is daar even gelukkig mee, niet iedereen zal deze bijzondere manier van kunst weten te waarderen, en wanneer een kunstwerk dan ook nog door een ingebouwd mechanisme in repen wordt verwerkt tot het moment waarop iemand een knop in drukt om dit vernietigende effect stop te zetten…

Vernietigen. Een kwestie op dit moment van een persoon die mogelijk ook over een knop kan gaan beschikken. Een knop waar hij mogelijk de wereld in vlam mee weet te zetten, een persoon die niet schroomt om met dit wapen te dreigen en in staat kan zijn om een alles verwoestende wervelstorm te ontketenen. Geenszins uitgerangeerd maar meer om zijn wil in een wetteloosheid te gaan veranderen. Ik moet er niet aan denken en dat wanneer de beelden van vandaag iets weer geven van een verval denk ik niet dat die man zich op een zijspoor laat zetten. Beelden met een inhoud die de mogelijke twijfels die ik op dit moment heb, proberen te onderschrijven.

Want van omdenken denk ik dat die man nog nooit heeft gehoord.