Overhand.

Er zijn van die dagen dat je denkt: ‘komt er nog een einde aan?!’ Maar zolang de zon nog neigt naar ondergaan, dien je de tijd simpelweg te ondergaan. Voor je het weet kleurt de nacht de dag en wanneer het duister zich van huis en haard meester maakt, loop je de kans dat demonen zich openbaren. Dat angsten weer toe gaan nemen en dat in het hoofd allerlei vreemdsoortige gedachten de overhand proberen te nemen. Maar wat zul je je druk maken omtrent het feit dat het elders zo’n klerezooi is, wanneer je verwacht dat de kansen die zich in jouw leven hebben voorgedaan stilzwijgend aan je voorbij zijn gegaan? Dat je je niet druk hoeft te maken omtrent een inkomen dat gegarandeerd iedere maand op je bankrekening verschijnt, dat inkomen en uitgaven niet altijd in evenwicht zijn, of dat je familie gebukt gaat onder omstandigheden waar je weinig tot geen invloed op hebt. Dan pak je een boek, leest wat, denkt wat en laat je simpelweg je gedachten gaan opdat Klaas Vaak zich op een ander moment van jouw gedachten meester maakt.


Ik bedoel maar, muizenissen hebben weinig invloed meer op je leven en zolang je in staat bent om alle betalingen die zich voordoen te betalen, je zelfs in tegenstelling tot het verleden aan het einde van de maand nog wat geld kunt sparen, je voor een jaar onder de pannen zit voor wat betreft je energie en je maar moet afwachten hoe de vlag tegen het einde van dit contract ervoor staat, de overheid nog steeds met gelden rondsmijt en zowaar de zon er alles aan doet om die knop uit te zetten, dan is het niet alleen mei, leggen de nog aanwezige vogeltjes een ei en lopen de prijzen voor een ei gewoonweg op doordat ook de vogelgriep om zich heenslaat.

Er moet steeds minder vlees op het bord verschijnen en worden we op de een of andere manier van omnivoor naar herbivoor uitgenodigd om naast het groen ook nog een enkele bloem te verorberen. Je zou haast gaan denken dat waar sprake is van een vorm van onevenwichtigheid we op weg zijn naar een andere vorm van evenwicht. En wanneer ik in staat ben om een pizza al tonno nog rijkelijk te voorzien van kappertjes, ansjovis, olijven en plakken oude kaas, wat blijft er dan over om me druk over te maken.

Hooguit die Britse minister die heeft aangegeven dat 9 mei een belangrijke dag voor die man in Moskou is…