Ontfermen

Zitternag! En dat betekent simpelweg dat ik nog leef. En wanneer ‘wie leeft dan zorgt’ opgeld doet, sta ik voor in de rij. Hoewel dat veel weg heeft van grootspraak, gelijk ik vandaag weer verder ging met mijn klussie bij Grootspoor, een schaal die mij minder boeit dan het Half nul gebeuren waar ik al jarenlang verslaafd aan ben. En waar ik nog steeds een eindeloos genoegen aan beleef. Inventariseren bij een ander geeft mij de gelegenheid om dat te doen wat ik thuis veelal nalaat. Geen idee hoeveel en welke schalen in in mijn ongebreidelde hebzucht bij elkaar geraapt heb. Kasten vol met vooral Krone maar ik ben niet vies van andere circussen. Naast de boeken en de bladen die voor de liefhebber tot die ontegenzeggelijke schat zijn gaan behoren.


Kerstmis en circus, een combinatie die nog even in een tent te zien en te beleven valt (Circus Sijm bijvoorbeeld) en waar Herman Renz ten onder is gegaan spelen andere circussen nog steeds met die naam hun partijtje mee. Wintercircus in Carre, Den Haag, Utrecht en Apeldoorn als voorbeelden van steden en het onvolprezen circus Sijm dat zijn tenten opgeslagen heeft in jawel, Heer Hugowaard, onder de rook van Alkmaar. Alleen is dat laatste mogelijk te ervaren als een steek onder de gordel, dan wel een dolk in de rug van wat straks Heerhugodijkerwaard gaat heten. Of simpelweg Dijkwaard waarbij de fusie het gevolg is van schaalvergroting. Want van alles dient nu eenmaal op grote schaal plaats te vinden; de kalkoen die niet meer in een over past, een kippieschaal van tegen de 100 vleugels en ballen, het maximaal aantal kratten dat de supermarkt wordt uitgesjouwd en de aanbiedingen die van het karakter Delicieux zullen zijn. En dan heb ik het simpel over Little bij Lidl, de Hollandse garnalen die export en import hebben doorstaan, de cocktails die niet aan te dragen zijn en de hapjes en snapjes die de maag van een toename gaan voorzien opdat pensen kunnen ontstaan.


Want het gaat goed bij de voedselbanken die met kleine bijdragen anderen toch in staat stellen om iets extra te gaan doen: macaroni met blokjes ham (tegen de houdbaarheidsdatum aan), voorzien van iets dat de toets der kazen heeft doorstaan. En om het geheel wat feestelijk aan te kleden: wat mayonaise en ketchup van Heinz natuurlijk, dat eindelijk een lege maag gaat vullen.


Natuurlijk verheug ik mij op het voorspelbare: kaasfondue met brood en wat groenten, de gourmetschotel deel I en de volgende dag deel II en vrijdag gewoon weer die prak boerenkool, waar ik me vandaag vroegtijdig op heb uitgeleefd. En dat was maar goed ook; om rond 9.30 uur was de boerenkool op drie pakken na niet meer te verkrijgen en kon ik mij alsnog over twee andere ontfermen…