PARASKEVIDEKATRIAFOBIE.

‘Paraskevidekatriafobie’, om maar even het geheel te duiden. En wanneer je daar nog nooit van gehoord hebt, treft je zeker geen blaam. Het dwingt je alleen om stil te staan bij een dag als vandaag. ’t Is vrijdag, niet zomaar een dag maar een dag met een datum. Wanneer het geloof een opdonder krijgt van wat mogelijk als bijgeloof door het leven gaat: een ongeluksgetal. Betaande uit dertien letters.

Simpelweg vrijdag de dertiende. Er wordt gerefereerd aan het laatste avondmaal, waarbij dertien mensen aanwezig waren. En waar een persoon zich had verkocht, om verraad te kunnen plegen. Vrijdag was ook de dag waarop Jezus werd gekruisigd en de dag bij de Romeinen en in Groot-Brittanie om misdadigers te executeren. Waarbij zwarte katten worden vermeden en het niet verstandig is om onder een ladder door te lopen. Terwijl Zwarte Kat batterijen het in het verleden goed deden. Of mensen die met wat geluksmuntjes door het leven gaan.

Wijsheden zijn gelukkig nog aanwezig. waar grijs heden ruimte voor heeft gemaakt. Of wat te denken van geld waarop werd gespuugd in de hoop op een vermeerdering. Pecunia non olet. En waar die rijke stinkerd in het verleden de atmosfeer in de Kerk anderen van zijn geur kon laten genieten, ook die heeft de kerk moeten verlaten. Vrijdag dus, dus doe wat rustig aan en laat je vooral niet gek maken door het geloof dat er op deze dag wat bij hangt.

Bijgeloof dus.