Raadsels…

Raadsels: wat wordt om 8 uur ’s avonds binnen gezet? Wat is er stuk wanneer er een aankondiging defect wordt opgehangen? Als antwoord valt te kiezen voor een aantal mogelijkheden te weten: planten, een vuilnisbak, vergeetmijnietjes, een lift in verwarring, een auto die niet start, een fiets die het af laat weten, een muziekstuk dat zich kenmerkt door een constante herhaling van het voorafgaande, de dingen van de dag, de omstandigheid waar geen invloed op kan worden uitgeoefend, een troostrijk boek dat de verveling verdrijft, een drankje dat niet te zuipen is, of iets van dit totaal dat er wederom niets toe doet.

Kijk ik om me heen zie ik niet veel meer dan dat wederom de horeca geplaagd wordt door een volgende lockdown, waar mensen de behoefte hadden om de bloemetjes eens flink buiten te gaan zetten, zij van een koude kermis in huis terugkomen. Dat kunsten om iemand een loer te draaien in het geheel zijn afgenomen, dat de gast van vier ervoor zorgt dat de schijf van vijf opgeld doet en dat mijn verhaal dan wel bericht voor vandaag zich wederom kenmerkt door wat simpelweg geouwehoer. Maar dat van die lift is waar, een defect op zondag en een monteur van dienst die gevraagd wordt om een spoedreparatie op gang te brengen en ik vandaag het genoegen heb gehad om niet alleen mijn schoonmoeder aan de lijn te hebben gehad, maar ook rond half tien vanochtend in de kleren was gestoken.

Een vorm van prioriteiten aan anderen geven, wachten dat een wezenlijke rol op zondag speelt en me verder niet druk te maken omtrent he feit dat ik nog steeds de tijd dien uit te zitten. Met alle ongemakken van dien. En wanneer de klok buiten weer twaalf uur slaat wordt verondersteld dat je je klaarmaakt voor de lunch welk op een ander moment… Neem nu bijvoorbeeld de aangepaste maaltijd van gisteren. De keuze tussen hutspot en boerenkool was simpelweg vereenvoudigd. Een bolletje boerenkool, een bolletje hutspot gelardeerd met het nodige vlees vergezeld van een toetje gaf aan hoe ook hier wordt omgegaan met verscherpte coronamaatregelen, hetgeen met en afstand van anderhalve meter van elkaar de sfeer bepaald geen goed doet. Dat neemt niet weg dat bij de pakken neerzitten geen optie is, dat het blijft roeien met de mogelijkheden die zich voordoen en dat ruiten en riemen niet tot mijn mogelijkheid is gaan behoren…