Reprise!

Eerst verschijnt er een stip. De tentmeester heeft de plaats van de piste bepaald. Plakploegen zijn onderweg naar een volgende locatie, alvorens het circus arriveert. Een colonne van gekleurde wagens maakt zijn opwachting, het materiaal wordt uitgepakt en de tent verrijst. Ploegen rijgen de tentdoeken aan elkaar, andere tenten worden neer gezet alvorens de levende have in trailers worden uitgeladen. Van olifanten kan geen sprake meer zijn, laat staan dat exotische dieren nog zichtbaar zijn. Geen apen, geen kameel, hooguit wat Friesen die nog hun kunsten gaan vertonen, mogelijk een enkele geit en waar in het verleden een ezel die kon tellen, dan wel ganzen die zich lieten hoeden, ook daar hoef je niet meer op te rekenen.

doet denken aan Renz

Huisdieren worden nog even gedoogd, alvorens de Partij voor de Dieren ook daar een banvloek over uitspreekt. Acrobaten, een enkele clown, een spreekstalmeester die diverse rollen op zich neemt en het publiek dat het door omstandigheden af laat weten. Ooit waren er in Nederland een vijftal circussen die door het land heen reisden, was Krone het grootste reizende circus in Europa dat gebruik maakte van treinen die al het materieel vervoerden, kwamen ook andere circussen naar Nederland voor een toernee en was Sarassani een begrip.
En nu? Nu maak ik in mijn hoofd een eigen circus, een circus in de herhaling, van ziekenhuis in en ziekenhuis uit en ik tussendoor op een revalidatie afdeling mijn opwachting maak. Me overgeef aan de beperkingen die momenteel mijn leven bepalen. Dat heeft ook wel wat weg van een circus, dat constant in de herhaling valt. Reprises zijn ook dit keer niet uitgesloten. En waar ooit het circus Jeroen Bosch door het land van Maas en Waal te vinden was, is het voor mij op dit moment beperkt tot het Noord West Ziekenhuis en mijn huidige locatie te weten Magenta Zorg afdeling Revalidatie.

En waar mijn optreden zich beperkt tot hooguit wat bezigheden bij de fysiotherapie, te weten wat arm oefeningen met gewichten, been strekkende bewegingen om mijn ene knie niet te laten verstijven en wat lopen klooien met een opgeblazen ballon, opdat ik mijn agressie in de vorm van wat slaan met een racket tegen het plafond aan laat knallen, dan wel mijn tegenstander in zekere zin wat hoeken van de ruimte te laten zien…