Tau waar geen touw aan vast te knopen valt!

Ik kan er, heel eerlijk gezegd, geen tau aan vast knopen. En met mij zullen er vele anderen zijn. Maar touw schrijf je toch als touw en niet, zoals hier staat, als tau?! Dat klopt. Dit tau staat voor een vorm van het eiwit tau in de hersenen, dat op bepaalde knooppunten wordt aangetroffen. De test draait om het aantonen van de hoeveelheid tau in het bloed. En dan te bedenken dat bij mensen bij wie Alzheimer is geconstateerd (in verschillende stadia) de hoeveelheid gatenkaas (als die bekende kaas om de gaten) alleen maar toeneemt.

Alhoewel van echte gaten kan geen sprake zijn, wanneer je je bedenkt dat de hersenpan ervoor zorgt dat deze smurrie nog steeds onder die schedel verborgen blijft. En of je nu in het bezit bent van een kale schedel, een bos van grijze krullen dan wel van een pruik, het blijft onzichtbaar en uit zich uitsluitend in de wijze waarop de ander zich manifesteert. Door vele dingen te vergeten, door constant zaken te herhalen, de weg is kwijt geraakt, dan wel vergeefs wacht op die bus die nog steeds moet gaan komen.


Waardoor de bushalte in die gesloten afdeling zich regelmatig mag verheugen op reizigers die met elkaar een praatje maken en wat verongelijkt reageren wanneer die stomme bus, het huidige openbaar vervoer, verscholen gaat achter chauffeur Fred en wat reizigers die allen een mondmasker dragen, nog steeds niet opdaagt.
Maar… alhoewel er sprake is van een aantoonbaar eiwit, dat tau, erkennen onderzoekers wel dat de test op dit moment morele en ethische problemen met zich mee kan brengen. Een (vroegtijdige) positieve uitslag is bij gebrek aan behandelingsmethode of geneesmiddel immers een uitgesteld doodvonnis.


Maar ja, is dat doodvonnis in de regel ook niet van toepassing op een lang zul je leven…?!

MORS ULTIMA LINEA RERUM

I.M. Joke Ingen