Ver aangenamen

Voorheen werden banken nog weleens overvallen, tegenwoordig overvallen banken klanten. En dat veelal op een ietwat slinkse manier: wij zijn van pasjes afhankelijk geworden en voor deze ‘dienst’ dienen wij te betalen. Dienstverlening heet dat en wanneer wij weer eens van de gelegenheid gebruik maken om te gaan pinnen, hoeven wij geen flappen uit de tap te halen. Tikkies delen wij uit, spaarzaam als wij Hollanders zijn worden we geconfronteerd met negatieve rente en wanneer wij worden geattendeerd op het feit dat geld lenen geld kost, doen we er voor ons gemak nog maar een schepje bovenop.


De hypotheek rente is nog nooit zo laag geweest dus lenen we weer meer tot… het moment waarop diezelfde bank zegt dat je eerst maar eens je schulden dient af te betalen, voordat er sprake kan zijn van een lening voor dat eigen huis. Weg is die plek onder de zon, die gebukt gaat onder de smog van de ons omringende industrie. Kolen weg, aardgas weg, zonnepanelen her en windmolens der, vervuiling van de horizon en voor een gemiddelde benzine middenklasser dien je ruim 30.000 euro mee te brengen.


En dan komt’ie weer: dat mannetje met die enkelband met dat bolletje eraan. Naast de verlokkingen zijn de verleidingen navenant groot: Black friday haalt Zwarte zaterdag in en waar de Piet zijn kleur verliest, wordt nu al sprake van een hele week black! De grot van Alibaba verdwijnt achter die muur die door drones op zijn plaats wordt gehouden, de Sint ternauwernood in het land wordt door Rudolph van zijn sokken gereden en ho, ho, ho klinkt wanneer de 100 wordt gepasseerd. Althans, tussen 06.00 uur en 19.00 uur als het aan de overheid ligt. En dat alles onder de noemer dat het economisch geweldig gaat: de zorg gaat plat en wie de persoon is die die billen veegt… een raadsel.


Voor dat geld draai ik me nog eens lekker om, terwijl ik altijd iets met die zorg en niet te vergeten het onderwijs te maken heb gehad. Maar ook dit gegeven kent een keerzij: de rekenrente. En economen rekenen zich suf om een uitspraak te doen omtrent de gelden die over een ruim aantal decennia in de toekomst waarschijnlijk ontoereikend zijn. Waar miljarden heen en weer gaan, zijn het de tientallen euro’s die straks in mindering worden gebracht. En laten daarnaast nu ook nog eens de kosten stijgen: meer aan ziektekosten, de premies voor verzekeringen die de inflatie blijven volgen, de boodschappen die steeds meer kosten en steeds minder in de tas naar huis brengen.


De garage die steeds meer tegen kostprijs dient te gaan werken en op termijn mogelijk failliet gaat. Winkels die het niet langer meer volhouden en de rest van de wereld die kijkt naar… nog een groter beeldscherm, nog een handiger mobieltje, vijf camera’s in datzelfde apparaat, nog meer pasjes als klantenkaart en nog meer van de geneugten die het leven… veraangenamen?!