Ver ge ten…

Oplossen en verdunnen heette het toen. En daar konden wij onze rekenkunsten op botvieren. Gewoon met pen en papier en ook staartdelingen gingen als een speer. Kom daar nog eens om , wanneer je weet dat ook op middelbare scholen en vervolgopleidingen meesters zijn aangesteld om de rekenwonders te coachen. Hoewel van rekenwonders kan geen sprake meer zijn, tot tien tellen gaat nog wel maar wanneer het meerdere cijfers betreft, raakt menigeen de draad kwijt. En ook kan die voormalige rekenmachine geen soelaas meer bieden. Je doet tegenwoordig alles immers met je mobieltje?!

Rotterdam had de primeur, door handhavers als fietscoach aan te gaan stellen. De diehards konden zich verheugen op een boete die er niet om loog. En de fietsenstallingen werden weer gebruikt waarvoor ze in het leven geroepen waren: fietsen stallen.

Alkmaar heeft ook zijn zinnen gezet om een medewerker als zodanig te gaan benoemen: fietsencoach. Je zult er maar door geroepen worden om als coach tegen die verkeerd geplaatste fietsen ‘aan te gaan lulle’. Of de berijder van dat ros alsnog te wijzen op het feit dat de fietsenstaling wel 5000 fietsen in het rek weet te zetten. Als er tenminste geen bakfietsen in de paden bevinden, want ook de bakfiets als zodanig kent de nodige ruimte. Laat staan dat voor de elektrieke vehikels ook nog laadpalen zijn bedoeld, opdat je ’s avonds in het donker de weg naar huis kunt blijven vinden.

Want stel je nu eens voor dat je beloofd had voor donker thuis te komen, de trein vertraging opliep en op het binnenkomende spoor een machinist in staking was gegaan.


Reken maar uit hoe gaar de rapen zouden zijn, je mobieltje geen teken van leven meer gaf omdat je vergeten was…

jawel dat kreng op te gaan laden!