voor je KIEZEN..,

Maar wat heb je nou aan een lege vitrinekast? Niets! Zeker als je weet dat de bovenleiding er nogal fragiel uitziet, en dan blijft die ene vraag nog over: je mag er alleen maar naar kijken en aankomen (nog niet!) Zeker als je nog drie moet worden en het gooien en smijten met auto’s een vanzelfsprekendheid is. Of wanneer je verrukt bent van het feit dat Opa nogal gek is op treintjes en deze in zijn vitrinekast beneden tentoonstelt. Leuk om naar te kijken maar rijden, ho maar.

En toch probeer ik zijn belangstelling voor alles wat wielen kent, nog wat meer aan te wakkeren. Dat heeft simpelweg te maken met de frustratie van die eerder genoemde opa, die met zijn oudste zus twee keer per jaar met Dinky Toys mocht spelen. En dan met name in de wachtkamer van Mejuffrouw kamphuis, als afleiding voor de mond openging en zij gaatjes probeerde te vullen. M.A.J. haar voorletters en woonachtig in het Kennemerpark. Ongehuwd maar wel lid van de Gemeenteraad voor de KVP. Wat dan weer haar religie vertegenwoordigde als je weet dat het huidige CDA de Katholieke Volks Partij in haar armen sloot. Toen Alkmaar nog een Provinciestadje was, wel voorzien van Stadsrechten en net na het feest van 700 jaar stad, de snorren van de heren was afgeschoren waar het voor die tijd als Snorrendam door het leven was gegaan.


Dan praat ik over 1954 en is het Canadaplein nog voorzien van een Plein met een Overdekt zwembad ( het Overdekte) en staat de frietbus van de gebroeders Blauw nog geregeld in de belangstelling. Waar praat ik over als je dan bedenkt dat ik op 16 jarige leeftijd mijn eerste elektrische trein kreeg, een set van Trix Express dat een rondje inhield, een transformator kende en in plaats van personen rijtuigen een goederentrein had gekregen. Een open wagon en een conducteurs/annex bagagerijtuig. Maar de lampjes deden het en de reden dat ik voor Trix Express koos was dat je drie treinen onafhankelijk kon laten rijden (maar met een enkel rondje stelde dit nog niets voor!) En dat op een enkel stukje spoor, wel diende er dan sprake te zijn van een bovenleiding…


Nu dus die vitrinekast, waarbij een Sik ervoor zorgt dat daar een enkele goederenwagon achter komt te hangen, hoewel hij de kans krijgt om uit verschillende wagons te gaan kiezen!