Iets met realiteit.

Ik vertoon de neiging om zaken op mijn beloop te laten. Let wel op mijn beloop! Nu is dat niet zo heel verwonderlijk, gezien ook het feit dat de dingen die ik naar voren breng veelal kant noch wal raken. Een vorm van bezigheidstherapie waarbij ik geen andere bedoeling heb dan om wat opvallende zaken uit de krant van een commentaar te voorzien.

Neem nu het artikel omtrent de DNB. De Nederlandsche Bank en de ontdekking dat deze bank door Koning Willem I werd opgericht en een nogal gefortuneerde weduwe, Johanna Borski, van een voldoende startkapitaal werd voorzien. Weliswaar in een andere tijd (1814) en haar bijdrage slechts 40 procent van het startkapitaal vertegenwoordigde, hetgeen overeenkwam met twee miljoen gulden. En dit slechts een klein deel van haar enorme vermogen vertegenwoordigde. Dat dit gebaseerd was op slavernij was in die tijd niet zo’n ‘hot item’ als dit tegenwoordig is en het doet dan ook wat hypocriet aan wanneer Klaas Knot geschokt is en een gebaar wil gaan maken. Het heeft wat weg van de ophef als bijvoorbeeld rond J.P. Coen, of dat banken zich tegenwoordig genoodzaakt zien om allerlei vormen van verantwoord beleggen naar voren te brengen. Maar dat geld nog steeds niet stinkt (Pecunia non olet), blijft ook steeds een gegeven. en waar wordt verondersteld dat de Gijsbrecht zich kenmerkt door de tekstregels ‘waar werd opregter trouw, dan tussen bank en klant ter aarde ooit gezworen’ geeft iets weer van het fenomeen dat onder woke tegenwoordig door het leven gaat.

We hebben nu eenmaal schandalen nodig om te beseffen hoe de wereld in elkaar steekt en doen er dan van alles aan om dat ongerijmde de wereld uit te werken. Waardoor niet alleen illusies naar voren komen en ook weer blijkt dat dromen over het algemeen bedrog zijn. Of waar pensioenfondsen en eerder genoemde banken er met een miljardenwinst vandoor gaan…
Het is nu eenmaal niet allemaal goud wat er blinkt, hooguit zijn het de Winterspelen die wat goud tevoorschijn kunnen toveren en de Koning straks weer de nodige erelintjes kan gaan uitreiken. Mogelijk op het Bordes waar eerder het vierde Kabinet Rutte zijn opwachting mocht maken en Mona (niet van die toetjes) haar petitie door velen ziet worden ondertekend. Of dat we moeten leren om met virussen om te gaan, willen we nog een zo ‘normaal mogelijk’ leven gaan leiden. Maar wat voor de een ‘normaal’ is, zal een ander dit als uitzonderlijk kunnen gaan ervaren. Waardoor niet alleen cirkels rond zijn, maar ook rond de aarde er satellieten worden gelanceerd die ervoor zorgen dat ieder mens op deze aardkloot op een goed (of misschien wel kwaad) moment zichtbaar wordt voor een ander, die geen andere bedoelingen kan hebben dan wat kwaad.

Het goede met de mens voornemens is en voor het gemak er maar van uitgaat dat juist het individu daartegen beschermt zou moet worden. Of dit werkelijk ook zo zou zijn…?!