Zij waren er…

Zij waren er allen. Dat wil zeggen zij die de moeite hadden genomen om met die onzichtbare monumenten aan de haal te gaan. Wat voor de een een totaal nietszeggend beeld vormt, werd door het verhaal van de betrokkene opeens zichtbaar. En waar Alkmaar in zekere mate de boventoon voert, kunnen ook niet geboren Alkmaarders hun monumenten naar voren brengen.

Waar Rob Komen en Kees Oosterbaan er van alles aan hebben gedaan om niet alleen een expositie in de Kunstuitleen Alkmaar tevoorschijn te toveren, was het een groot genoegen om diverse bekende mensen op de vloer te ontmoeten. Want het netwerk wat beide kunstenaars tot hun beschikking hebben, ook dat liegt er niet om. Vrienden, bekenden en ook Jan Jong maakte zijn opwachting. En de man in het oranje jasje, een zekere Hugo K. was aanwezig. Iemand die op zijn manier geregeld aan de weg weet te timmeren, naast het feit dat een trio het over een Gelukkige klas had, was ook de huidige stadsdichteres aanwezig.

Wat haar had doen verleiden om op haar manier een zichtbaar monument in tijd onzichtbaar te maken. Waar de Burgemeester de expositie opende, het feit dat er geen lint te doorknippen was, nam niet weg dat haar woorden voor een daverend applaus zorgde. Maar niet eerder dan dat ook Rob, Kees en het trio dat de muzikale noot verzorgde zich ook konden verheugen op applaus.

Een ander applaus dan dat een aantal jaren terug klonk, voor de helden die daar nog steeds weinig brood voor kunnen kopen. Weet u nog?