Zoetekauw(en op Snickers!)

Het kan haast niet anders dan dat de ‘ochtendstond’ niet altijd meer goud in de mond heeft. Zeker niet in de huidige tijd, was het alleen maar door het feit dat autorijden momenteel een nogal dure aangelegenheid is. Waar de oliemaatschappijen het geld tegen de plinten zien klotsen, de aandeelhouders geregeld in hun handen wrijven, de overheid met hun belastingen ook wel weer raad weten, Knot in zijn beschouwingen pleit voor wat verhogingen op termijn en de ECB terughoudend is om de rente te gaan verhogen, ben ik geneigd om mijn zakelijke kant ietwat te verwaarlozen. Er schuilt immers in mij geen handelaar en waar ik de neiging vertoon om het afdingen bij anderen te laten, is het een bepaalde achterdocht die ervoor kan zorgen dat ik op een ander moment op de feiten wordt gedrukt.

Met mijn neus weliswaar, waar ik geen ander gebruik van maak dan het ruiken wat ik doe. Neen, bepaald geen fijne neus, maar dat ik dat zintuig wel gebruik om mij te verheugen op de uitgebakken spekkies die vergezeld gaan met een maaltijd van ‘stimpestamp’, (aardappelen, rauwe andijvie, wat azijn en die eerder genoemde spekkies) is een maaltijd die kan gaan wedijveren met boerenkool, zuurkool en voor de liefhebbers desnoods hutspot. Ja, wel degelijk een jongen van de gestampte pot, desnoods een boer die leert wat anders te vreten en dan denk ik aan goulash, chili con carne, pannenkoeken en voor zover bekend ook een broeder die mijn schoonmoeder zo voortreffelijk wist te maken. Boter en stroop en smullen maar, het buikje rond en de plakken die overbleven de volgende dag opbakken in een koekenpan…

helaas… de eiwitten vergeten!

Maar ook dat staat tegenwoordig onder invloed van voedingsdeskundigen, in een verkeerd daglicht. Het gaat immers om de suikers, de zoetekauw die bij menigeen nog te vinden is, en de belasting die mogelijk op termijn zal worden geheven op al die zoetwaren, waardoor de smakelijkheid ten koste gaat van de portemonnee. Waar groenten en fruit zonder BTW te vinden valt in het schap, daar kan een Snickers niet meer tegenop. Laat staan een Lion, een Twix of desnoods een Mars. En waar werd verondersteld dat die repen voor energie zouden zorgen, zijn het momenteel andere zorgen die de mensheid, met name in Nederland, de nodige hoofdbrekens zullen gaan kosten. Neem nu een willekeurig pak bestaande uit bijvoorbeeld product X. Je mag geen reclame maken daar zorgt dan weer de Reclame Code Commissie voor. En ga dan eens kijken wat er allemaal in dat genoemde pak X te vinden valt. Laat de E nummers buiten beschouwing, kijk naar de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetten en dan pas valt je oog op de koolhydraten. En wat ook niet onbelangrijk is het zoutgehalte.

Daarmee voorkom je mogelijk hart- en vaatziekten en de kans dat ook K zich voordoet, ook dat valt niet uit te sluiten. En waar de gemiddelde mens in Nederland qua leeftijd nog steeds veranderde getallen kent, 70 + is niet meer een bejaarde en waar 80 + een streven is, gaat dit vaak gepaard met voedingsproducten uit het verleden die niet zoveel belangstelling hadden als in het heden. Stamppotten met in het midden een kuiltje voor de jus, de gehaktballen die van een zodanige hoeveelheid paneermeel waren voorzien opdat een gemiddeld gezin daar drie dagen van kon gaan smullen, de kaantjes die mijn vader uit een verfomfaaid pannetje genoot en op zijn brood smeerde, bloedworst voor de liefhebber en dan die niet te versmaden kippenlevertjes die zich op een ander moment aandienden.

Of de gourmet, waarbij rijkelijk van de knoflookboter gebruik werd gemaakt en dat alles ook nog eens doordrenkt met een smakelijke alcoholische versnapering. Ik bedoel maar, wie heeft daar niet optimaal van genoten en bij wie kwam die Hedonistische aanpak niet te staan op een goed gevulde buik? Om over Babi pangang maar te zwijgen, want ook dat kaliber kenmerkt zich tegenwoordig door de magere varkenslapjes… om vervolgens de zoetekauw tegemoet te komen met spekkoek.

Ik neem een Snickers en als ik die langzaam tot mij neem… komt die zoetekauw weer tevoorschijn!

een verantwoorde combi!