1 een april!

Heel simpel: ben je niet voor mij dan ben je tegen mij en wanneer je tegen mij bent, laat ik je oppakken. Want zover reikt soms macht en wanneer je zoals mijn moeder ooit zei: ‘wil je niet horen, dan moet je maar voelen’ en kreeg ik een klap om mijn oren. Nu weet ik wel dat het citeren van uitspraken die in het boekwerk ‘Mijn moeder zei altijd’ te vinden zijn, met uitspraken die er niet om liegen waarbij ouders en grootouders de gelegenheid hebben hun memorabele uitspraken in naar voren te brengen, wil ik op een dag als vandaag, 1 april 2022 deze absoluut aan je onthouden. Want zoals mijn oma zei altijd: ‘je denkt dat het mensen zijn, maar het zijn mannen.’ Of deze misschien: na het overlijden van haar man wilde mijn Brabantse oma geen man meer in huis. Ze zei altijd: ‘voor zo’n stukje vlees hoef ik geen heel varken in de kooi.’ Of wat te denken van het volgende: ‘mijn opa maakte een keer een licht seksistisch grapje naar mijn oma waarop zij zei: ‘Doe ‘ns even normaal, anders stop je hem maar in een molshoop, dan heb je de hele wereld eraan hangen!’

Maar omgekeerd kan ook. Over vrouwen gesproken: mijn oom grapte weleens: ‘Mijn vrouw heeft twee problemen. Ze heeft geen kleren om aan te trekken en geen kasten genoeg om ze allemaal in te hangen.’ Of die van een oma: ‘Brave meisjes komen in de hemel, brutale meisjes overal.’ Of, om vandaag mee te besluiten: mijn oma over man-vrouwverhoudingen: ‘een man mag een hele koe stelen, een vrouw mag nog niet eens over de schutting kijken. En dan te bedenken dat er ooit een Nederlandse film is geweest met als titel: ‘naakt over de schutting!’ Kom daar nog eens mee!

Het is vandaag niet voor niets 1 april en voor je het weet bijt er een kikker in je bil!

Lachuuuuuuuuuuu…