Aan de vooravond van: ZWEET!

Er zullen altijd wel omstandigheden zijn waarbij je denkt ‘het zal mijn tijd wel uitduren’. Of voor het gemak, de spreuk na regen komt zonneschijn. Maar wat te denken van het feit dat zweet hartstocht verraadt. Maar niet eerder dan dat humor, een vriendelijk gezicht en gedeelde interesses op hetzelfde moment voor die klik zorgen. Als een Leidse hoogleraar in de cognitieve psychologie een Ig Nobelprijs in ontvangst mag nemen, zegt dat toch iets over het karakter van de wetenschap. De Ig Nobelprijs is bestemd voor onderzoek dat ‘eerst aan het lachen maakt, en vervolgens tot nadenken aanzet.’ Het heeft iets weg van die psychiatrisch verpleegkundige die dacht te promoveren op een onderzoek omtrent de psychiatrische verpleegkunde, maar uiteindelijk zijn bul haalde door onderzoek te doen naar flatussen. In de volksmond beter bekend als scheten. Waarbij mogelijk een vraag is geweest hoe veek de betrokkene op een dag had geflatuleerd…
Waardoor het lied van de Breedbekkikkers met de stem van Herman Brood een tekstregel had gemaakt onder de noemer ‘maak van uw scheet, een donderslag!’

Dat is toch bepaald andere koek dan waarmee de hoogleraar en haar promovendus aan de slag zijn gegaan. ‘Hoe komt partnerkeuze tot stand?’ Tijdens een festival in 2018 waar ze 140 singles tegenover elkaar zetten werden hartslag, huidgeleiding en pupilgrootte geregistreerd. De pupilgrootte viel af door teveel licht, maar de overige testen bleven overeind. De Ig Nobelprijs is begonnen als een reactie op de Nobelprijs en waardoor deze zich kenmerkt: natuurkunde, scheikunde en geneeskunde. Tegenwoordig wordt zelfs deze IG Nobelprijs als prestigieus beschouwd. En wordt het niet alleen als eervol beschouwd maar ook door het feit dat de omschrijving van de Hoogleraar als volgt luidt: ‘Ik vind het niet erg als mensen om mijn onderzoek gaan lachen, maar dat het hen aanzet om er verder over na te gaan denken.’

De prijs wordt uitgereikt door de jury van een organisatie die zich ‘Annalen voor Onwaarschijnlijk Onderzoek’ noemt. Sinds de experimenten tijdens dat festival heeft haar onderzoek naar het ‘spiegelen van emoties’ tot veel vervolgonderzoek geleid. Maar er valt meer te onderzoeken. Neem nu de Ig Nobelprijs voor de Vrede. Een viertal onderzoekers hebben op basis van hun roddelonderzoek een algoritme ontwikkeld waarmee roddelaars strategisch kunnen bepalen wanneer ze de waarheid moeten vertellen en wanneer ze beter kunnen liegen.

Zou dit in willekeurige volgorde iets voor S.v.L., M.R, HdJ kunnen zijn, of hebben die momenteel wel iets anders aan hun hoofd?