‘GILLEND RIJK’

juichte hij, en stak een dikke sigaar op. En voor het aangenaam verpozen trakteerde hij zijn ‘vrinden’ op een borrel die er niet om loog. Voor zijn gemak dacht hij erover om uiteindelijk die designstoel te gaan kopen, waar een prijskaartje aanhing van 6000,00 Euro. En om niet veel later alsnog naar een autodealer te gaan, waar hij zijn oog liet vallen op een Porsche waar hij alle toeters en bellen op en aan liet brengen. En nog kon het niet op. Hij had zijn andere oog laten vallen op een villa op een zeer aangenaam tropisch eiland. Waar het minimaal vijf uur vliegen was, maar met een Learjet zou ook dat een appeltje eitje gaan worden. En voor zijn kinderen? Ook daar had hij aan gedacht en schonk hen de nieuwste Playstation, opende bankrekeningen, zijn vrouw mocht beschikken over zijn creditcard en kocht zich een slag in de rondte bij een modespecialist.

Tot… het moment waarop hij door de mand viel. En toen was niet alleen Leiden in last, maar dreunde het ook ergens in Friesland. En hoe hij het ook wendde en keerde, hoe hij om de hete brij heen bleef draaien, afzag van een advocaat en het heft dat hij al eerder in handen had genomen, viel stomweg uit zijn hand. Waar hij zijn hoop had gevestigd op de mensen die met hem lid waren van zijn partij, ook die lieten hem in de steek en lieten hem genadeloos vallen. Maar daar ging de Officier van Justitie niet mee akkoord en een onderzoek werd niet alleen aangekondigd maar ook nog eens in werking gezet. En waar hij zijn hoop had gevestigd op de Minister, ook die wist zich nog weinig te herinneren. Geen idee had wat hij in werking had gesteld en zich permitteerde om ook zijn door het vele wassen van zijn handen ruw waren geworden, in onschuld te blijven wassen.

Het zou een verhaal kunnen zijn ontsproten aan een zieke geest, helaas is dit niet het geval. Woorden die uit de mond kwamen van een persoon die ‘om niet’ de aandacht van heel Nederland op zich wist te vestigen. De redder in nood toen het erom ging spannen. Die vele miljoenen wist los te peuteren van een Ministerie dat garant zou staan voor Gezondheid en waar een Minister met vreemdsoortige schoenen zich kon beroepen op ambtenaren die niet veel meer hoefden te doen dan de opdrachten die bij hen terechtkwamen, uit te voeren.

Maar het verhaal is nog niet af. De mondkapjes waren van een inferieure kwaliteit en om het verhaal compleet te maken, gefabriceerd in China. En waar Mexico zich kan beroepen op een drankje genaamd Corona, kwam Corona in een andere vorm ook in Nederland terecht. Waar Brabant het ongenoegen had om de primeur te hebben, nadat elders ook Corona was gevestigd. Wereldwijd uiteindelijk en met twee jaar de boel op slot, is het verhaal van gillend rijk nog niet afgelopen. Het is te hopen dat Sywert niet in die vreemdsoortige schoenen terecht gaat komen, hoewel…