ALKMAARS goud!

Als Alkmaarse ondernemers besluiten om iets te ondernemen, leidt dat op termijn tot puur goud: ALKMAARS GOUD! Het zal iets te maken hebben met de kleur, dient een strijd aan te gaan met de kleuren die Edam en Gouda al jarenlang bekend hebben weten te maken maar… de vorm zal verrassend zijn. Edam is rond en klein, Gouda rond, groot en zwaar en Alkmaar zal daar tussenin terecht gaan komen. Niet rond dus. Zeskantig om aan te geven dat Alkmaar straks zijn melk betrekt van koeien die in de zes verschillende polders rond Alkmaar het gras niet alleen kort houden, maar ook het CO2 gehalte op niveau weten te houden.

Maar daar draait het niet om: het feit dat er certificaten aan de deelnemers worden uitgereikt die hebben ingeschreven kunnen op termijn (drie jaar is de gedachte) hun fysieke aandeel bij de verschillende kaaswinkels op gaan halen. Per jaar een kilo en dat gedurende drie jaar, blijven daardoor aandeelhouder en gelijk de TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) hun leven lang als certificaathouder bestaan. Dat er geen garantie voor die veronderstelde toekomst bestaat, heeft te maken met het feit dat ook de banken zich tegen deze mogelijke uitslag hebben ingedekt. Een teken van deze tijd misschien, dat neemt niet weg dat het momenteel veel individuele deelnemers kent en dat de mogelijk zakelijke ondernemers nog even de boot afhouden, in tegenstelling tot die eerder genoemde TESO.


Kaaskop ben ik vanaf het moment van geboorte, het dragen van kaas heb ik aan mij voorbij laten gaan, de Kaasmarkt veelal ook, dat van die profeet is ook op mij van toepassing. Dat het horden toeristen trekt, dat Aziaten er steeds meer in groten getale te vinden zijn, de Duitsers en de Italianen als standaard dienen en een enkele verdwaalde Fransman, een Engelandvaarder dan wel een Schot, doet eigenlijk niet ter zake. Engels als voertaal en voor hen die die taal niet machtig zijn, het schouwspel dat wordt opgevoerd heeft al vele eeuwen doorstaan.

Alleen… het ontbrak aan die typische Alkmaarse Kaas. Alkmaars Goud en dan te bedenken dat dit idee waarschijnlijk is geboren in een achterkamertje van de leden van Kaeskoppenstad.