ANGST (psychose).

Als angst gaat regeren, kun je het leven wel sjeeken! (Het Engelse woord schiet mij even niet te binnen) Momenteel leven we in een maatschappij dat zich kenmerkt door het vele gebruik van kleurcodes, door allerlei waarschuwingen die zich op verpakkingsmiddelen voordoen, door overmatig te attenderen op velerlei vormen van allergie en wanneer de zon zijn eerste stralen kenbaar maakt de vele smeerseltjes die waarschijnlijk kunnen gaan voorkomen dat de kans op het oplopen van vormen van huidkanker de smeerder worden bespaard.


En wanneer het weer van een voorjaarstemperatuur plotsklaps omslaat in een winters sfeerbeeld met kans op gladheid en de strooiwagens blij zijn dat zij van grote hoeveelheden zout worden verlost, bestaat de kans dat je doorglijdt dan wel uitglijdt niet zal gaan plaatsvinden als je nalaat om de weg op te gaan. Waarbij het oude gezegde dat ‘wie niet horen wil maar voelen moet’, de kans dat Jan de leuning niet pakt, valt en zijn nek breekt hogelijk aanwezig is. Angst voor het onbekende dat toeristen niet weerhoudt om toch op ontdekkingstocht te gaan, buiten de gebaande paden te treden en het risico dat niet altijd gedekt wordt door de verzekering, dat roept aan de ene kant een verhoging van het adrenaline gehalte op, de andere kant kan zijn dat je in de ogen van anderen een waaghals dan wel als een held kan worden gezien. Iemand die zeker navolgers dient te krijgen die dan nog een stapje verder gaan, hun hoogtevrees proberen te overwinnen door nog een stapje te maken en pardoes het ravijn in tuimelen.


En om te zorgen dat het mogelijke oergewicht door overgewicht gaat afnemen, gaan we in hordes naar de sportschool, drinken onderweg wat energiedrankjes en schromen niet om het geheel na de inspanning te blussen met wat glazen bier en een berenhap vergezeld van een patatje oorlog. Of iets te nemen wat de kapsalon wordt genoemd, terwijl we juist de kappers gaan mijden omdat de kans bestaat door het feit dat zij een contactberoep vertegenwoordigen er alsnog voor kan gaan zorgen dat je klachten krijgt van bestemde aard, door een teststraat gaat en voor je het goed en wel beseft door een ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, waarbij je verzekerd bent van het fiet dat je door die enkele rit je eigen bijdrage voor dit jaar in een keer kwijt bent…


Gezond en verantwoord eten, drink ‘elken dag een glaasje’ en wanneer het echt gezellig wordt en de bitterballen rondgaan, ga dan niet voor een maar probeer er meerdere te verschalken. ‘Een vette bek doet ook niet gek!’ En wanneer ze smaken zoals ze kraken neem je dan de volgende dag voor dat je weer een zak die in de aanbieding was, gaat wegwerken.

Om over wegwerkers te spreken, wanneer je dan over de snelweg toeft met een vaartje van rond de 100, je een berichtje krijgt op je mobiel en je even je aandacht verliest, kijk dan even later in je achteruitkijkspiegel of dat oranje hesje nog te zien valt. Is dit zo dan heeft die wegwerker mazzel, is dat niet het geval… maak dan niet dat je wegkomt, zet je auto aan de kant met de knipperlichten aan en bereid je voor op het feit dat… angst voor altijd je metgezel in je leven zal blijven!