De Tweede pd.

Werk van Willem Schotten

Wat zal ik vandaag weer eens bij elkaar gaan liegen? Dat ik al weken niet naar de plee ben geweest, dat ik al maanden niets meer hoor, dat ik al jaren ziende blind ben en dat ik blijf ontkennen dat ik ooit in Alkmaar geboren ben. En dat ik het kind ben van de duvel en daardoor mij onthoud van het drinken van Duvel, ook dat staat gegrift in mijn brein voor zover het niet allemaal ergens op een steen terug te vinden valt, omdat ik ooit die eerste steen heb geworpen. Dat ik een zoon ben van iemand die voor anderen als een Heiland door het leven gaat, ook dat durf ik absoluut niet te betwijfelen. Dat ik genade dien af te dwingen wanneer ik me weer eens te buiten ga aan mijn ondoordringbare geest, dat ik mij weet omringd door magistrale stralen en dat het mij niet gegeven is om anderen te vergeven, ook dat doet niets af aan mijn overtuigingskracht wanneer ik met mijn gelijk de waarheid geweld aan doe. Dat ligt nu eenmaal in mijn aard en ook daar lieg ik geen syllabe van. Een syllabus is daardoor niet aan mij besteed en wanneer ik klanken kleur door gebruik te maken van ecoline, is het water dat ik geregeld naar zee breng. En wanneer anderen beweren dat ik een loopje neem met mensen waar ik last van heb, dan is mij dat niet kwalijk te nemen: ik handel immers naar goede wil en onbekwaam geweten. Maar mocht het zo zijn dat u twijfelt aan mijn oprechte woorden dan is het mogelijk achteraf dat ik de rest verkeerd heb herinnerd…


En verdomd, hij slaat het stof van zijn pak, trekt zijn strop die nauw om zijn hals was gestrikt wat losser om niet veel later die strop alsnog in een prullenbak te laten verdwijnen, waar een opzichtig iemand omzichtig de strop uit tevoorschijn tovert. Het witte konijn dat voorheen in die hoed verscholen zat is helaas te vroeg overleden…


Pasen dus en het zijn woorden van een andere leider die mij te denken geven. Dankbaar neemt hij de suggestie van zijn D66-collega Sigrid Kaag over om de paasdagen te gebruiken voor een moment van bezinning. Kaag hoopt wellicht dat Rutte alsnog besluit om zich terug te trekken, maar al ziende blind daagt het mogelijk op tijd met licht in zijn ogen…