B B B en Grote Optocht

Het blijft mij fascineren. Alkmaar op 8 oktober kenmerkt zich als een grote optocht van Burgers, Boeren en Buitenlui. Terwijl de Grote Optocht dan nog moet passeren. Een keur aan figuranten, decorbouwers die weken aan het werk zijn geweest, bloemen die het geheel af gaan maken en muziek dat luid galmend tussen de panden in de Langestraat omhoog rijst. Van een trompetterkorps tot een doedelzakband, de paardenhoeven die het plaveisel teisteren en de hopen die zij achterlaten. Handhavers die op hun taak berekend zijn, de menigte die zich vergaapt aan bekenden die voor dit keer onherkenbaar zijn gemaakt, de Jips en Jannekes, Marilyn die haar rok omhoog laat jumpen, de Zangeres zonder naam die er de zon in laat schijnen, de Sombrero van een verdwaalde Mexicaan, Marie Antoinette die de weg is kwijtgeraakt, terwijl SiSi droomt van een film…

Althans, dat is mijn eerste indruk terwijl ik weer aan het terugblikken ben. Ooit had ook ik het genoegen om als figurant deel uit te maken van die Grote Optocht en sindsdien kan er voor mij geen sprake meer zijn van een 8 Oktober zonder. Edoch, de stad laaft zich aan het bier, eenmalige jaarlijkse contacten doen zich voor, en waar ooit een stoet aan komedianten voorbijtrok, zijn het nu spraakmakende vrouwen die hun rol in de geschiedenis opeisen. Van Victorientje tot Annie M.G. Schmidt, van Madonna tot Dolle Mina en van Heksen uit Salem naar… neen geen Repelsteeltje dit keer, ook geen Pim Pardoes, Mona Lisa die in Parijs is gebleven en de dappere vrouwen die een rol hebben gespeeld in 1940 – 1945.

Onvermeld kan niet blijven Truus Wijsmulller (oorlogsheldin en verzetsvrouw) waar Anneke Goddijn een gedicht namens het Dichtersgilde over heeft geschreven:
TRUUS WIJSMULLER.
Er was leeuwenmoed en kloeke daadkracht / van een die wist wat moest gedaan. / Haar treinen reden niet naar de hel; // 10.000 kinderen gaf zij een enkele / reis naar de poort van vrijheid. //
Het was vanzelfsprekend dat juist zij / in de oorlog grossierde in hoop. // Een planetoide mat haar naam / draait rond de zon / die zij was voor tienduizend en meer. //
Is er een zon voor de vluchteling / van vandaag, of herkennen we die / ook pas over tachtig jaar? //

Bijzonder die optocht van spraakmakende vrouwen, waarin een enkele heer slechts een bijrol mocht spelen…